Prejsť na obsah

Košice majú európsky unikát, najstarší erb oslavuje 650. výročie udelenia

Pre mesto Košice bol 7. máj roku 1369 výnimočným dňom. Vtedajší uhorský kráľ Ľudovít Veľký z rodu Anjouovcov pred 650 rokmi v Diósgyöri udelil Košiciam, ako vôbec prvému mestu v Európe, erbovú listinu - armáles. Význam tejto udalosti podčiarkovala aj skutočnosť, že  dovtedy erbové listiny získavali len osoby a nie mestá.

Priazeň Anjouovských kráľov ku Košiciam sa datovala od roku 1312, keď im Košičania významne pomáhali v boji proti Omodejovcom a Matúšovi Čákovi Trenčianskemu v známej bitke pri Rozhanovciach. Kráľ Karol Róbert a neskôr i jeho syn Ľudovít Veľký sa za poskytnutú pomoc odvďačili tým, že udelili mestu niekoľko privilégií, ktoré posunuli Košice medzi plnoprávne stredoveké mestá. Pri príležitosti 650. výročia udelenia prvej erbovej listiny pre mesto Košice sa dnes v priestoroch Historickej radnice konala medzinárodná vedecká konferencia „Európsky unikát“. 

Pozvanie na ňu prijali významní slovenskí a maďarskí heraldici a historici. Medzi nimi aj autor nášho štátneho znaku  PhDr. Ladislav Vrtel, ktorý je zároveň aj predsedom heraldickej komisie Ministerstva vnútra SR,  herold Slovensko a akademikom medzinárodnej heraldickej akadémie. Prítomní hostia sa venovali aj vývoju mestských erbov a dejinám miest v 14. a 15. storočí so zreteľom na kráľovské mestá na dnešnom východnom Slovensku (Pentapolitana).

Výročie, ktoré si teraz pripomíname, je sviatkom nielen pre slovenskú, ale aj pre európsku heraldiku, nakoľko to Košické prvenstvo si zaslúži veľkú pozornosť. Oprávnený je aj obdiv k tomu, že Košice si pestujú kult svojho erbu a je z toho cítiť hrdosť. Erb je modifikáciou rodového erbu kráľa Ľudovíta Veľkého, čo nie je bežné a dá sa to chápať ako prejav blízkeho vzťahu k tomuto mestu,“  povedal PhDr. Ladislav Vrtel.

Primátor: Naše európske prvenstvo dáme na známosť odhalením pamätnej tabule

Pre mňa, hrdého lokálpatriota je potešujúce konštatovanie, že podľa súčasného poznania heraldiky miest sme prvým mestom v Európe, ba možno aj na svete, ktoré takúto listinu vlastní. Uvedomujúc si váhu a vážnosť nášho prvenstva sa mesto Košice rozhodlo ustanoviť práve 7. máj za Deň mesta Košice. Dnes je to 25 rokov, odkedy slávime náš deň mesta. Už zajtra, hneď po vztýčení mestskej vlajky, oznamujúcej začiatok slávnostného ceremoniálu, naše európske prvenstvo chceme dať na známosť širokej verejnosti aj odhalením pamätnej tabule na priečelí budovy Historickej radnice,“ uviedol primátor mesta Jaroslav Polaček.

Pamätnú tabuľu, ktorú zhotovil dnes už nebohý akademický sochár Arpád Račko, odhalia za prítomnosti odbornej aj laickej verejnosti predstavitelia mesta počas Slávnostného programu Osláv Dňa mesta Košice v utorok, 7. mája 2019 o 13.00 hod. pred Historickou radnicou na Hlavnej ulici. Podobná tabuľa je aj na hrade v Diósgyőri, kde ju odhalili pred desiatimi rokmi pri príležitosti 640. výročia tejto dejinnej udalosti za prítomnosti delegácie mesta Košice a Košického samosprávneho kraja.

Mesto Košice v spolupráci s košickými divadelníkmi pripravilo v utorok 7. mája 2019 o 17.00 hod. divadelné predstavenie v centre mesta pod holým nebom pod názvom „Kráľ Ľudovít Veľký je tu...“, ktoré je vernou rekonštrukciou dávnych udalostí udelenia prvej erbovej listiny mestu.  O hodinu neskôr organizátori výtvarnej súťaže Nakresli erb pre svoje mesto slávnostne vyhlásia výsledky podujatia reprezentujúceho vlastné detské predstavy o mestskom erbe, ktoré bude súčasťou programu „Kráľ Ľudovít Veľký je tu...“