Prejsť na obsah

Košice hľadajú dobrovoľníkov na európske sčítanie ľudí bez domova

Nadácia DEDO, Inštitút pre výskum práce a rodiny (IVPR) a mesto Košice realizujú európske sčítanie ľudí bez domova, ktoré sa uskutoční od 7. do 11. októbra 2024. Košice budú jediným slovenským mestom, ktoré sa pripojí k tejto významnej celoeurópskej iniciatíve, zameranej na zmapovanie situácie osôb v bytovej núdzi. Na európskej úrovni iniciatívu koordinuje Katolícka univerzita v Leuvene a finančnú záštitu nad projektom prevzala Európska komisia.

Toto sčítanie je dôležitým krokom k lepšiemu porozumeniu rozsahu bezdomovectva v Košiciach, ako aj k navrhnutiu účinných riešení a programov, ktoré poskytnú pomoc tým, ktorí ju najviac potrebujú. Zhromaždené údaje nám umožnia vytvárať politiky a opatrenia zamerané na prevenciu a riešenie tejto problematiky na lokálnej, národnej i celoeurópskej úrovni.

Hľadajú sa dobrovoľníci

„Aby sme mohli sčítanie úspešne realizovať, potrebujeme zapojenie komunity. Preto vyzývame dobrovoľníkov, aby sa pridali k našim terénnym tímom. Všetkým dobrovoľníkom bude poskytnuté školenie, ako aj všetky potrebné materiály na vykonanie sčítania," uviedla Alena Vachnová z Nadácie DEDO.

Záujemcovia o dobrovoľnícku činnosť sa môžu prihlásiť prostredníctvom formulára na webstránke www.nadaciadedo.sk.

V rámci sčítania navštívia dobrovoľníci ľudí bez domova v útulkoch, ubytovniach, komunitných centrách a na ďalších miestach, kde sa zdržiavajú osoby v bytovej núdzi. Na základe štruktúrovaných dotazníkov zistia viac o ich aktuálnej situácii. Výsledky zozbierané v Košiciach budú analyzované a porovnávané s ostatnými európskymi mestami, ktoré sa do tohto projektu zapojili s cieľom vytvorenia jednotnej európskej metodiky sčítavania ľudí bez domova.

Košice sú dobrým príkladom spolupráce

Mesto Košice si uvedomuje dôležitosť riešenia problematiky ľudí bez domova a aktívne spolupracuje s miestnymi organizáciami a inštitúciami, aby zabezpečilo dôstojnejší život pre všetkých svojich obyvateľov. Bezdomovectvo zostáva jednou z najzávažnejších sociálnych otázok v Európe, pričom jeho riešenie si vyžaduje spoľahlivé dáta a cielené opatrenia. Sčítanie poskytne neoceniteľné údaje, ktoré pomôžu lepšie porozumieť demografickému a sociálnemu profilu tejto zraniteľnej skupiny obyvateľstva. 
„Sme hrdí na to, že práve Košice sú súčasťou tohto významného európskeho projektu. Očakávame, že zistenia z tejto iniciatívy prinesú nové možnosti spolupráce medzi vládnymi, samosprávnymi a neziskovými organizáciami, čo prispeje k efektívnejšiemu boju proti bezdomovectvu. Kľúčom k úspechu tohto projektu je dostatok dobrovoľníkov. Ďakujem všetkým, ktorí sa rozhodnú venovať svoj čas tejto činnosti, ktorá bude prvým krokom k ďalším pozitívnym zmenám pre ľudí bez domova, ale aj pre celú spoločnosť, na ktorú má tento problém vplyv,“ hovorí primátor mesta Košice Jaroslav Polaček (nezávislý).

Košičania vedia podať pomocnú ruku

Košice získali ako prvé mesto z krajín strednej a východnej Európy a ako šieste európske mesto v poradí prestížny titul Európske hlavné mesto dobrovoľníctva 2019. Záujem o dobrovoľníctvo sa u Košičanov podľa námestníčky primátora mesta Košice Lucie Gurbáľovej (KDH) v minulosti potvrdil pri mnohých významných podujatiach: „Či už išlo o prípravy súvisiace s návštevou Svätého Otca Františka, pomoc počas pandémie covidu a utečeneckej krízy alebo športové podujatia, medzi Košičanmi sa vždy našiel dostatok angažovaných dobrovoľníkov. Európske sčítanie bezdomovcov je ďalšou skvelou príležitosťou, ako sa aktívne zapojiť do zlepšovania života našej komunity a potvrdiť, že Košice sú solidárne mesto. Hľadáme zodpovedných a empatických ľudí, ktorí sú ochotní venovať svoj čas a energiu riešeniu tohto sociálneho fenoménu. Každý dobrovoľník je pre nás nesmierne cenný."