Prejsť na obsah

Košice dbajú na neustále zlepšovanie kvality sociálnych služieb, v rozpočte sa pre nich nájde viac peňazí

Vedenie mesta má záujem na skvalitňovaní sociálnych služieb poskytovaných mestom ako aj  košickými mestskými časťami. S týmto cieľom bol nedávno schválený na porade primátora systém pomoci a monitorovania kvality sociálnych služieb, finančne podporovaných z rozpočtu mesta.

Záujmom vedenia mesta je sprístupnenie sociálnych služieb väčšiemu počtu seniorov a odkázaných osôb, teda kvantitatívny nárast kapacít. Zároveň sa to však musí udiať spolu so zvyšovanie kvality poskytovaných služieb tak, aby sa košickí seniori cítili komfortne vo vlastných domácnostiach, respektíve aj v mestskom zariadení pre seniorov a zariadeniach opatrovateľskej služby.

Pre dosiahnutia tohto cieľa začne mesto Košice podľa viceprimátorky Lucie Gurbáľovej už v prvom polroku 2019  vykonávať pravidelné monitorovanie kvality sociálnych služieb formou metodických návštev odbornými a preškolenými pracovníkmi Magistrátu mesta Košice, ktorí zariadeniam pomôžu nastaviť systém hodnotenia kvality.

„V prvej etape sa zameriame na sociálne služby poskytované mestským zariadením pre seniorov na Garbiarskej ulici,  v druhej etape v zariadeniach opatrovateľskej služby v pôsobnosti mestských častí,  a tiež v zariadeniach sociálnej služby neverejných poskytovateľov, ktoré poskytujú služby občanom mesta Košice,“ uviedla viceprimátorka.

Obsahom metodických návštev bude monitorovanie jednotlivých procesov a v prípade potreby aj pomoc pri spracovaní potrebných dokumentov a odborných postupov pri dodržiavaní základných ľudských práv a slobôd, resp. pri procedurálnych, personálnych a prevádzkových podmienkach. 

O tom, že novému vedeniu mesta záleží na Košičanoch odkázaných na pomoc, svedčí aj návrh pripravovaného rozpočtu na rok 2019, ktorý sa bude schvaľovať 14. februára na rokovaní Mestského zastupiteľstva. V zmysle predvolebného sľubu primátora mesta Jaroslava Polačeka a s ním spolupracujúcich poslancov z tímu Fungujúce Košice bude vyčlenených viac prostriedkov na podporu terénnych i pobytových sociálnych služieb bez rozdielu, či ide o verejných, alebo neverejných poskytovateľov.

Zákon o sociálnych službách obsahuje 22 kritérií, ktoré sa musia plniť. Mesto ako poskytovateľ sociálnej služby musí postupovať tak, aby jednotlivé služby poskytované mestom boli nastavené s vysokou mierou kvality. Zároveň by s nimi mali byť spokojní aj prijímatelia poskytovaných sociálnych služieb.

„Chceme, aby klienti žili v takom prostredí, ktoré bude rešpektovať ich osobné potreby alebo obmedzenia mobility. Prvoradým je záujem a individuálne potreby občana, ktorý sociálnu pomoc od mesta potrebuje. Mesto urobí všetko, aby sa dokázalo kvalitne postarať o odkázaného človeka, ktorý si z rôznych dôvodov nevie sám pomôcť a nedokáže to ani jeho  rodina. Našou snahou je, aby sociálne služby v Košiciach boli poskytované kvalitne, odborne, v súlade s najnovšími trendami a kvalifikovanými pracovníkmi, ktorí sa pravidelne vzdelávajú,“ dodala Lucia Gurbáľová.