Prejsť na obsah

Košice chcú deťom zriadiť nové ihriská

V mestskej časti Krásna odštartovali dnes monitoring projektu s názvom Nový model tvorby detských ihrísk. Jeho úlohou je pritiahnuť a zapojiť do výstavby nového detského ihriska v tejto mestskej časti čo najviac ľudí. „V mestskej časti Krásna v súčasnosti nie je žiadne detské ihrisko. Pričom v demografickom vývoji sme za posledné tri roky zaznamenali výrazný nárast obyvateľov vo veku od 0 do 15 rokov. Rozmáha sa nám individuálna bytová výstavba, za štyri roky sme spoločne s investormi pripravili 426 stavebných pozemkov a rátame, že demografická krivka ešte porastie. Naša mestská časť z tohto pohľadu nevyhnutne potrebuje vysnívané detské ihrisko, plné dobrodružstva a výzvy, v ktorom sa môžu deti bezpečne a nerušene hrať, rozvíjať svoju kreativitu a súčasne spoznávať okolitý svet. Nový model výstavby pritom počíta s tým, že vybudovanie ihriska nebude ležať len na pleciach samosprávy. Naopak, dnes sme odštartovali, takpovediac, fázu brainstormingu a tým, ktorí sú najtvorivejší a najaktívnejší, ponúkame možnosť sebarealizácie. Kreatívnu časť, čiže návrh, ako by ihrisko malo vyzerať, spracovali študenti Technickej univerzity v Košiciach. Dnes ho prezentovali aj obyvateľom mestskej časti. S napätím očakávame ich doplňujúce námety a postrehy. Za týmto účelom sme dnes preto obyvateľom MČ Krásna rozdali aj dotazník, kde sa okrem iného zaujímame aj o to, aký typ komponentov by malo detské ihrisko podľa ich názoru obsahovať," povedal v tejto súvislosti starosta mestskej časti Krásna Marek Kažimír.

V dotazníku majú obyvatelia mestskej časti odpovedať aj na to, koľko hodín sú ochotní odpracovať v prvej fáze realizácie ihriska - pri jeho budovaní a či by boli ochotní aktívne a dobrovoľne sa zapájať aj do zabezpečenia prevádzky a údržby detského ihriska. Vyplnené dotazníky majú doručiť do zberných schránok, ktoré budú umiestnené vo všetkých predajniach potravín v mestskej časti Krásna a na Miestnom úrade do 30. októbra 2009. „Veríme, že náš zámer sa stretne s ohlasom a od dospelých Krasňancov, ktorí podporia výstavbu ihriska dostaneme konkrétne námety. Očakávame od nich aj konkrétne návrhy, čo sú pre výstavbu ochotní spraviť oni sami a to nielen počas výstavby, ale aj počas prevádzky. Dotazníkové lístky budú do dvoch týždňov od doručenia spracované a verejne prezentované. Stiahnuť si ich môžu aj na našej webovej stránke a doručiť je ich možné aj elektronickou formou," zdôraznil počas prezentácie projektu starosta Marek Kažimír.

Partnermi projektu Nový model detských ihrísk sú Mesto Košice a spoločnosť U.S. STEEL Košice, s.r.o. „V prípade úspechu tohto projektu v mestskej časti Krásna je mesto Košice rozhodnuté tento model výstavby detských ihrísk presadiť aj v iných lokalitách. Podľa demografických údajov 16% percent obyvateľov mesta Košice tvoria deti vo veku od 0 do 15 rokov, pričom Košice už dlhodobo trápi akútny problém nevyhovujúcich detských ihrísk v meste a v okrajových sídliskách. Následkom dlhodobejšieho nedostatku investícií na údržbu existujúcich, resp. na zriadenie nových ihrísk v rozpočte našich miest a obcí, ale aj z dôvodu všade prítomného vandalizmu, a tiež následkom stále sa zhoršujúcich poveternostných podmienok väčšina existujúcich ihrísk je v nevyhovujúcom stave. Okrem toho sú nepomerne rozmiestnené podľa hustoty aglomerácií na niektorých sídliskách, vrátane centrálnej časti mesta, ktorá akoby ostala ešte viac zanedbaná ako niektoré okrajové mestské časti. Vedenie mesta Košice sa preto rozhodlo v spolupráci so spoločnosťou U.S. STEEL Košice, s.r.o., a s mestským podnikom Správa mestskej zelene vytipovať tie detské ihriská, pre ktoré je nevyhnutná rekonštrukcia a tie mestské časti, v ktorých je nevyhnutná výstavba nových. Som presvedčený, že zapojením sa samotných obyvateľov mestských častí do ich rekonštrukcií či výstavby sa nám spoločne podarí v našom meste vybudovať a rozšíriť priestor pre efektívne a zmysluplné využitie voľného času," informoval počas monitoringu viceprimátor mesta Košice Mikuláš Čečko.

Ako ďalej uviedol, zapojenie sa samotných obyvateľov jednotlivých mestských častí do výstavby a rekonštrukcií ihrísk v meste Košice bola jedna z prvoradých podmienok, ktorú si stanovila spoločnosť U.S. STEEL Košice, s.r.o., pred vstupom do projektu. „Sme presvedčení, že spoločnosť U.S. STEEL bude ideálnou oporou, našich spoločných snáh," dodal viceprimátor Mikuláš Čečko.

Spoločnosť U.S. STEEL Košice, s. r.o., je strategicky najvýznamnejším investorom nielen v meste Košice, ale v celom Košickom kraji a v projekte Nový model tvorby detských ihrísk zastáva pozíciu lead partnera. „Naša spoločnosť už niekoľko rokov organizuje dobrovoľnícke akcie za účasti stoviek zamestnancov v ZOO, na športoviskách a školách. Aj prostredníctvom tohto projektu chceme osloviť aktívnych občanov, ktorí sú zároveň zamestnancami podniku," uzavrel Ján Bača, hovorca spoločnosti U.S. STTEL, s. r.o.