Prejsť na obsah

Košice chcú byť prvým usporiadateľom letných olympijských hier mládeže

V závere minulého roka 2015 sa Košice stali kandidátom na usporiadanie letného Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF) v roku 2021 a v prípade úspechu budú prvým mestom na Slovensku, ktoré bude hostiť takéto podujatie.

Pri tejto príležitosti vedenie mesta Košice prijalo v piatok 11. marca predstaviteľov národných športových zväzov, Slovenského olympijského výboru (SOV) a oblastnej organizácie cestovného ruchu KOŠICE – Turizmus. Stretnutie bolo spojené s podpisom dokumentu Memorandum o podpore podujatia EYOF Košice 2021 ako i so zápisom do Kroniky mesta Košice. 

Do Košíc pricestovala aj manažérka EYOF a zástupkyňa Európskeho olympijského výboru (EOV) Kateřina Nyčová. Spoločne s ďalšími členmi výboru prezentovali dané podujatie, ktoré by sa mohlo v Košiciach uskutočniť v termíne od 25. júla - 1. augusta 2021. Súťažiť sa bude v deviatich základných disciplínach – medzi kolektívne športy patria: basketbal, hádzaná a volejbal, individuálnymi sú: atletika, cyklistika, gymnastika, džudo, plávanie a tenis. Krajina organizátora má však právo zaradiť k týmto disciplínam i desiatu.

„Prvý krok už máme za sebou, keďže sa španielska Vitoria ako druhý kandidát rozhodla stiahnuť svoju kandidatúru. Chceme, aby Košice boli prvým mestom na Slovensku, ktoré usporiada letné olympijské hry mládeže. Máme záujem, zaradiť medzi základné športy aj desiaty, už nás oslovili národné zväzy pre bedminton, karate, triatlon, vodné pólo, taekwondo a vzpieranie," konštatoval predseda Prípravného výboru EYOF 2021 a primátor mesta Košice Richard Raši.

Čo sa týka športovísk, tak do usporiadania tejto letnej olympiády mládeže chce mesto vybudovať Národné tenisové a vybudovanú bude aj gymnastické centrum na Popradskej ulici. Iba hádzaná bude umiestnená v Prešove. V hale miestneho Tatrana, ktorý je jedenásťnásobným slovenským šampiónom, nájdu mladí hádzanári ideálne prostredie. „Veľmi sa teším, že sa Košice rozhodli kandidovať na usporiadanie Európskeho olympijského festivalu mládeže pre rok 2021. Je to možnosť, ako spolu s mestom Košice a so športovými zväzmi podporiť športovanie mládeže nielen v Košiciach, ale na celom Slovensku. Je to tiež výborná možnosť priniesť medzinárodné olympijské podujatie na Slovensko. Slovenský olympijský výbor i ja osobne vyjadrujem mestu Košice plnú podporu v jeho zámeroch usporiadať letný EYOF v roku 2021," uviedol prezident SOV František Chmelára.

Športoviská:

Basketbal - Bernolákova a Angels Aréna, kapacita 2700

Volejbal - Steel Aréna, Medická dvojhala, kapacita  9547

Hádzaná - Prešov, kapacita 7000

Tenis- NTC Košice, Popradská, kapacita 2000

Plávanie - Mestská plaváreň, kapacita 2000

Atletika - Štadión Watsonova, kapacita 1500

Cyklistika - Alpinka – cesty     

Športová gymnastika - Gymnastické centrum, Popradská, kapacita 1000

Džudo - Spoločenský pavilón, kapacita  2000

Košice sa pre rok 2016 hrdia titulom Európske mesto športu. Získanie tohto titulu je aj vďaka tisícom športujúcich Košičanov a viacerým úspechom košických športových klubov v doterajšej histórii:

HC Košice, 10 násobný majster extraligy v ľadovom hokeji,             

Good Angels Košice, 12 násobný majster extraligy v basketbale žien

ŠKP /ČH/ Košice, 30 násobný majster extraligy vo vodnom póle,             

Samuel Piasecký – Olympionik v gymnastike

ŠKP Košice – oddiel plávania, jeden z najúspešnejších klubov v SR s 50 ročnou históriou,             

Tenistky Viktória Kužmová, Jana Čepelová alebo Anna Karolína Schmiedlová, sú všetko odchovankyne Košíc, ktoré dnes reprezentujú na medzinárodných turnajoch WTA.

Vodní lyžiari klubu TRIXEN Košice sú viacnásobní majstri sveta a Európy,             

významné úspechy máme aj v atletike, kde máme sestry Janu a Danu Velďákové, ktoré sú Olympioničky a veľa ďalších úspech v iných športoch.

VÝZNAMNÉ MEDZINÁRODNÉ ŠPORTOVÉ PODUJATIA ORGANIZOVANÉ V KOŠICIACH 

Basketbal - Euroliga v basketbale žien  2006 – 2015

Tenis - Tenis open - ATP Tour 2010 - 2013

Hádzaná - Kvalifikačné duely ME, MS v hádzanej mužov  2011 a 2012

Ľadový hokej - Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji 2011

Vzpieranie - Majstrovstvá sveta juniorov vo vzpieraní 2012

Orientačný beh - Majstrovstvá sveta juniorov v orientačnom behu 2012

Krasokorčuľovanie - Grand Prix juniorov v krasokorčuľovaní 2013

Volejbal - Svetová liga vo volejbale 2013

Vodné pólo - Svetová liga vo vodnom póle 2014 – 2015

Motocyklový šport - Medzinárodná motocyklová šesťdňová - majstrovstvá sveta tímov 2015

UBYTOVANIE PRE ŠPORTOVCOV (Athlete Village)

Athlet Village bude umiestnená v existujúcich vysokoškolských internátoch (TUKE - Jedlíková 5,9, 13, B. Nemcovej, Urbánkova 2, UPJŠ – Medická 6, Považská 7, Popradská 66 = spolu 6021 lôžok), pričom národné výpravy budú lokalizované spoločne.

Video si môžete pozrieť tu: http://www.kosice.sk/video_player.php?id=15