Prejsť na obsah

Košice budú mať tri dni smútku

Na magistráte mesta Košice sa o 8.30 uskutočnilo zasadnutie Komisie pre pomoc občanom, na ktorom boli prerokované možnosti konkrétnej finančnej, materiálnej, sociálnej a psychologickej pomoci účastníkom nehody a ich rodinám. Na návrh primátora Košíc bola prijatá výzva pre obyvateľov mesta a inštitúcie, aby aj po uplynutí štátneho smútku dodržiavali na území mesta pietne pravidlá ešte nasledujúce dva dni.
Na zasadnutí komisie bolo rozhodnuté, že mesto vyhlási verejnú zbierku na podporu osôb zasiahnutých tragickou udalosťou, do ktorej budú môcť prispievať jednotlivci aj firmy. „Hneď ako bude v banke zriadený samostatný účet, zverejníme číslo účtu, na ktorý môže verejnosť prispievať," informoval primátor Košíc. Spoločnosť US Steel v zastúpení riaditeľa odboru vonkajších vzťahov Jána Baču počas zasadnutia komisie informovala vedenie mesta o tom, že spoločnosť na tento účet prispeje sumou milión korún. „Mesto v súčinnosti so spoločnosťou US Steel poskytne 36 000 korún (1 194,98 €) každej rodine, v ktorej došlo k úmrtiu, na pokrytie nákladov spojených s pohrebom. Ďalších 35 osôb postihnutých tragickou udalosťou dostane čiastku 20 000 korún (663,87 €) na pokrytie nákladov zdravotnej rekonvalenscie a ďalších nákladov spojených s hradením výdavkov týkajúcich sa tragickej udalosti. To však budú iba prvé nevyhnutné kroky" dodal František Knapík. Z rokovania komisie vyplynulo, že mesto chce pomoc postihnutým riešiť jednak v akútnom časovom období, ale aj dlhodobo.
Magistrát mesta Košice vypracuje v súčinnosti s Krízovým intervenčným centrom MZ SR a Sociálno-pschychlogickým centrom v Košiciach manuál psychosociálnej pomoci v podobných situáciách. Bude zahŕňať formy konkrétnej pomoci v sociálnej, právnej, ekonomickej a ďalších súvisiacich oblastiach pre osoby zasiahnuté podobnými tragickými udalosťami. „V týchto chvíľach magistrát aktívne monitoruje situáciu, pripravujeme sa na prípadnú pomoc pri príchode prvých pacientov z Chorvátska, ktorých privezú sanitky dnes v nočných hodinách," upresnil primátor František Knapík.
Na poludnie bola vo veľkej sále Historickej radnice v Košiciach otvorená kondolenčná miestnosť, kde môže verejnosť prejaviť sústrasť osobám zasiahnutým tragickou udalosťou. Kondolenčná miestnosť je dnes prístupná do 22.00 hod, v nasledujúcich dňoch bude prístupná od 7.00 do 20.00 hod a uzavrie sa v piatok večer. Úctu obetiam tragickej nehody môže verejnosť prejaviť aj na pietnom mieste pred Urbanovou vežou zapálením sviečky alebo položením kvetov. Prejav smútku za obeťami nehody v Chorvátsku v rámci nášho mesta potrvá do piatka. V piatok o 15.00 h sa v Kostole sv. Antona Paduánskeho (Seminárny Kostol) na Hlavnej ulici uskutoční ekumenická bohoslužba venovaná pamiatke obetí," doplnil primátor mesta Ing. František Knapík.
Pracovníkom magistrátu sa v priebehu dňa podarilo telefonicky spojiť s veľvyslancom Slovenskej republiky v Chorvátsku Jánom Banášom, ktorý potvrdil, že sa už rozbehol proces, ktorého výsledkom bude prevoz pozostatkov obetí dopravnej nehody zo 7. septembra na Slovensko. Povedal však, že tento proces je formálne aj časovo náročný a nepredpokladá, že by k prevozu pozostatkov mohlo dôjsť v priebehu najbližších 24 hodín.
Aj mestské zastupiteľstvo, naplánované na 11. septembra 2008, sa začne o 09.30 hod. pietnou spomienkou v priestoroch kondolenčnej miestnosti, na ktorej sa zúčastnia poslanci MZ.