Prejsť na obsah

Košice budú hostiť najstarší environmentálny filmový festival na svete

Košice sa stali partnerom regionálnej tour Ekotopfilm - Envirofilm, Medzinárodného filmového festivalu zameraného na témy súvisiace s ekológiou, ochranou životného prostredia a trvalo udržateľným rozvojom. Prehliadku vybraných víťazných filmov budú môcť Košičania vidieť počas dvoch dní, 20. a 21. októbra v Kasárňach/Kulturparku. 

Medzinárodný filmový festival Ekotopfilm - Envirofilm (ďalej len „Ekotopfilm - Envirofilm") má takmer polstoročnú tradíciu. Na území bývalého Československa sa po prvýkrát uskutočnil už v roku 1974 a v máji tohto roku sa konal jeho 43. ročník. Počas jedného týždňa priniesol viac ako 100 filmov z celého sveta, bohatý sprievodný program tematických prezentácií, workshopov a diskusií. V poslednom ročníku sa na ňom zúčastnilo 35 spíkrov a viac ako 17 000 návštevníkov.

Regionálna tour festivalu Ekotopfilm - Envirofilm je celoročný projekt a jeho cieľom je priniesť do regiónov Slovenska najlepší výber filmov z aktuálneho ročníka. „Košice sú ďalším mestom, kde prinášame naše regionálne festivaly. V spolupráci s mestami a samosprávami celkovo plánujeme navštíviť 50 slovenských miest," hovorí Peter Lím, generálny riaditeľ festivalu Ekotopfilm - Envirofilm a dodáva: Cieľom festivalu je inšpiratívnym spôsobom meniť správanie spoločnosti vo vzťahu k životnému prostrediu a vytvoriť priestor k otvorenej diskusii o otázkach trvalo udržateľného rozvoja. Preto je dôležité prinášať tieto témy zrozumiteľne, atraktívne a zábavne čo najširšiemu publiku do všetkých regiónov. Verím, že pre Košice a okolie, charakteristické svojou krásnou prírodou bude festival zaujímavý a motivujúci. Tešíme sa na každého milovníka prírody."

Ekotopfilm - Envirofilm sa bude konať v košických Kasárňach/Kulturparku a festival bude prebiehať počas dvoch dní, 20. a 21. októbra. Jeho program začína každé doobedie Junior festivalom, ktorý je určený žiakom a študentom základných a stredných škôl. Festival pokračuje večerným programom určeným pre širokú verejnosť. Popri premietaní viac ako dvadsiatich víťazných filmov sú pripravené aj tri zaujímavé diskusie. V prvý deň bude môcť verejnosť diskutovať s odborníkmi na tému Všetko, čo ste chceli vedieť o odpadoch. „Spomínanú diskusiu si budete môcť vypočuť prvý deň festivalu o 18.00 v pavilóne PAPA.

Nedajte si ujsť ani pútavú besedu na tému Ekológia bytia, ktorá sa bude konať v rovnaký deň o 18.25 v sále A. Spolu s OZ Ženské kruhy sa pozrieme na život na bunkovej úrovni, počas ktorej dostanú diváci vysvetlenie ako funguje mechanizmus tela matky, jeho procesy vnímania, cítenia a prijímania novej existencie, nového človeka. Diskusia nebude len o pôrodoch, ale aj všeobecne o stave zdravotníctva, dojčení, či spôsobe a možnostiach, akým vítame na Slovensku novorodencov. Po premietaní filmu Mikropôrod (o 17:25, sála A) sa bude konať beseda s názvom Ekológia bytia. Diskutovať sa bude, okrem iného, aj o témach prirodzeného tehotenstva, pôrodu a nenahraditeľnosti raného kontaktu matky a dieťaťa bezprostredne po pôrode.

Druhý deň bude diskusia niesť zaujímavý názov Medveď a človek – Poznaním k pokojnému spolužitiu. Spomínanú besedu si budete môcť vypočuť 21. októbra o 18:35 v sále A.

Za zmienku stojí aj premietanie záznamu z prednášky Dr. Jane Goodall, ktorá bola hlavným hosťom na májovom festivale v Bratislave a získala poctu festivalu Honour of Ekotopfilm 2016. Reč je o svetoznámej primátologičke, aktivistke, ktorá vo svojom príbehu porozpráva dôvody pre nádej na lepšiu, udržateľnú budúcnosť. Záznam si môžete pozrieť v druhý deň festivalu o 18:55 v sále B.

Vstup na festival je ZDARMA. Viac info nájdete na: www.ekotopfilm.sk