Prejsť na obsah

Košice ako prvé mesto na Slovensku nasadilo do boja so sinicami špeciálne plavidlo

Siniciam, ktoré v jazere košickej mestskej časti Nad jazerom znepríjemňujú dlhé roky život obyvateľom mesta, odzvonilo. V stredu priviezli do Košíc špeciálne plavidlo, ktoré aplikuje do vôd jazera látky, eliminujúce sinice. Metódu, viackrát úspešne použitú v zahraničí, využije mesto Košice ako vôbec prvé na Slovensku. 

Metóda je založená na vytvorení filtračnej vrstvy medzi vodnou hladinou a sedimentačnou vrstvou, ktorá zabráni prístupu kyslíka ku siniciam, tie odumrú a zároveň neuvoľnia (ako to býva pri mechanickom poškodení) toxíny do vody. Používa sa pritom iba vysoko ekologická látka, ktorá je zdravotne absolútne neškodná. Voda po jej použití bude nielen čistejšia, ale aj vizuálne priezračnejšia.

„Som veľmi rád, že ako prví na Slovensku využijeme túto unikátnu metódu na odstraňovanie siníc, a vrátime vodnú plochu jazera všetkým Košičanom," uviedol primátor mesta Richard Raši. „Verím, že si všetci Košičania užijú pri plávaní v jazere toľko radosti ako ja, keď som bol malý chlapec."

Hlavným dôvodom znečistenia vody v jazere je rozrastajúci sa fytoplanktón s prevahou siníc. 

„Naposledy sa revitalizovala vodná plocha jazera pred takmer 20 rokmi," zdôraznila starostka MČ Košice – Nad jazerom Lenka Kovačevičová. „Mňa osobne veľmi teší, že sa mesto Košice zapojilo do tohto projektu, lebo čas ukázal, že je ozaj nevyhnutné vodnú plochu revitalizovať, a zbaviť nežiaducich siníc."

Mesto Košice na riešenie nekvality vody v jazere na území MČ Košice – Nad jazerom, vyčlenilo v programovom rozpočte cca 83-tisíc Eur. Budú použité na:

  1. Prieskum nakladania s odpadovými vodami v okolí jazera – nádrže, kontroly odpadových vôd zo zariadení v tesnej blízkosti nádrže.

  2. Monitoring na štyroch miestach – na pláži, medzi ostrovom a pol ostrovom, pri nástupe na vodné lyžovanie a v 1 ha zátoke (tzv. apendixe) v rozsahu: dusičnany, fosforečnany, celkový fosfor, rozpustený kyslík pri hladine, v strede a pri dne, PH vody, vodivosť, riasy a cynobakterie a ich dominantné taxony, sieťový fytoplankton celého profilu (ťahom od dna k hladine), ktorý umožní včasné varovanie pred nástupom siníc a umožní včasný zásah.

  3. Monitoring vody deň pred, počas a týždeň po aplikácii navrhnutých prípravkov.

  4. Odbahnenie „apendixu".

  5. Riadenie rybacej sádky zmenou bentofágnych druhov za dravé ryby.

  6. Doplnenie vodnej a pobrežnej vegetácie, ktorá bude slúžiť ako chrániaca zóna pred prísunom živín z okolia a v prípade ponorenej vegetácie bude spotrebovávať živiny prúdiace z povrchového prúdenia vody. Pravidelná údržba vegetácie (vysekávanie, vyhrabávanie, vytrhávanie).

  7. Doplnenie manipulačného poriadku o monitoring kvality vody v nádrži počas roka a jeho pravidelné vykonávanie, a o aktivite vedúcej k udržaniu dobrej kvality vody (starostlivosť o vegetáciu, odstraňovanie nečistôt z nádrže atď.).































































































Autorom unikátnej metódy na elimináciu siníc je Prof. Ing. Blahoslav Maršálek, PhD., ktorý má dlhodobé skúsenosti v danej oblasti. Pôsobí na Masarykovej univerzite v Brne (ČR) ako odborný garant, je nositeľom ocenenia Česká hlava za aeračnú a destratifikačnú technológiu obmedzenia rozvoja siníc, a spoluautor odstránenia fosforu do priehrad. Pôsobí aj v Neziskovej organizácii Združenie Flos Aquae, a Botanickom ústave Akadémie vied Českej republiky v Brne.































































































Na plnenie úlohy v Košiciach bol odporučený Regionálnym úradom verejného zdravotníctva so sídlom v Košiciach a tiež na základe informácií, získaných Referátom životného prostredia a energetiky Magistrátu mesta Košice.































































































Intenzívny monitoring kvality vody v jazere sa uskutoční už v piatok (10.7.), druhýkrát bude metóda prof. Maršálka aplikovaná na vodnej ploche v auguste 2015.