Prejsť na obsah

Košice a Krakov otvárajú novú kapitolu vzájomných vzťahov


Možno ho charakterizovať ako novú výzvu pre dve metropoly, druhé najväčšie mestá svojich krajín, ktoré sú odhodlané nadviazať na pozitíva minulosti a definovať možnosti spolupráce pre nastávajúce obdobie. Geopolitický rámec v ktorom sa Krakov i Košice dnes nachádzajú, akoby načrtol pred obe mestá nové možnosti v kontexte EÚ a schengenského priestoru bez hraníc. Hoci Krakov dnes reprezentuje takmer miliónovú aglomeráciu s neporovnateľne väčšou silou ako Košice, možnosti komunikácie, ľudských vzťahov, vzájomnej prezentácie, kooperácie vo vybraných komunálnych témach, no najmä možnosti kultúrnej výmeny a rozvoja cestovného ruchu sú obojstranne zaujímavé. Zhodli sa na tom primátor mesta Krakov Prof. Jacek Majchrowski s primátorom mesta Košice Ing. Františkom Knapíkom, počas rokovania na starobylej krakovskej radnici, situovanej v centre mesta na námestí Všetkých svätých. Stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v piatok, 14. marca na pravé poludnie, prebiehalo v priateľskej atmosfére. Obaja predstavitelia sa zhodli na niektorých námetoch spolupráce, ktoré môžu byť obojstranne zaujímavé pre samosprávy aj občanov. Dotýkajú sa predovšetkým výmeny informácií, turizmu, kultúry, pričom jeden z projektov mesta Košice, pod pracovným názvom transport vína Tokaj – Krakov, ocenil Jacek Majchrowski ako veľmi zaujímavý a atraktívny. „Je dôležité nachádzať v histórii poučenia ale i námety, ktoré môžu našu spoluprácu rozvinúť," poznamenal primátor Krakova. Košický primátor František Knapík zdôraznil veľký záujem mesta Košice spoznať skúseností Krakova, ako európskej kultúrnej metropoly. Podujatia, ktoré centrum Malopoľska každoročne pripravuje, sú veľkou inšpiráciou pre metropolu východného Slovenska, ktorá má ambície stať sa v roku 2013 Európskym hlavným mestom kultúry. Primátor Krakova J. Majchrovski záujem Košíc o spoluprácu privítal a navrhol aby sa na základe konkrétných spoločných projektov perspektívne zvažovala a definovala jej oficiálna podoba.

Stretnutiu oboch predstaviteľov miest predchádzala vo štvrtok 13. marca pracovná večera košickej a krakovskej delegácie, na ktorej obe strany zhodnotili konkrétne návrhy spolupráce, tak ako ich vypracovali odborné tímy. Námestník krakovského primátora Kazimierz Bujakowski podrobne informoval košickú stranu o významných projektoch i zámeroch mesta. Okrem ekonomického rozvoja Krakov impozantne investuje najmä do kultúry a cestovného ruchu. V roku 2006 napríklad mesto navštívilo vyše 8 miliónov turistov a v minulom roku v Krakove pripravil viac ako 1 200 kultúrnych projektov celoštátneho, často aj medzinárodného významu. Doslova európskou udalosťou sa stali festivaly ako Sacrum Profanum, Misteria Pascholia, Festival Poľskej hudby, Medzinárodný festival pouličných divadiel, či slávna krakovská Noc múzeí. Samotný pohyb návštevníkov v meste a nebývalý ruch naznačujú, že kultúrne udalosti sú v Krakove doslova každodennou záležitosťou.

V bohatom programe košického primátora Františka Knapíka v Krakove nechýbala ani prehliadka početných krakovských historických pamätihodností, ako aj návšteva Generálneho konzulátu SR v Krakove.