Prejsť na obsah

Košičania v pripomienkovom konaní nepodporili návrh poslanca Žarnaya

Zo zaslaných pripomienok Košičanov k návrhu poslanca Mestského zastupiteľstva v Košiciach Ota Žarnaya na zmenu Všeobecne záväzného nariadenia č. 157 o dočasnom parkovaní motorových vozidiel na vymedzenom území mesta Košice (VZN) jednoznačne vyplýva, že obyvatelia nášho mesta väčšinou nesúhlasia s jeho návrhom, ktorý ruší rezidentské zóny 1-10 a podporujú nový systém parkovania v rezidentských zónach. 

Mesto Košice v súlade so zákonom o obecnom zriadení zverejnilo návrh poslanca Žarnaya 26. augusta 2016. Verejnosť tak mala do 5. septembra 2016 možnosť zaslať svoje pripomienky. Celkovo bolo poštou alebo e-mailom prijatých 86 pripomienok. 

Z 86 zaslaných pripomienok iba 23 Košičanov podporilo tento návrh, čo predstavuje necelých 27 percent. 

V ostávajúcich 53 pripomienkach Košičania buď jednoznačne nesúhlasia s návrhom poslanca Žarnaya na zmenu VZN, pretože nový systém rieši ich problém s parkovaním, alebo zasielajú konkrétne návrhy, ako nový parkovací systém vylepšiť. Neželajú si, aby boli rezidentské zóny zrušené a situácia s parkovaním sa tak vrátila do stavu pred 1.7.2016. Znamená to, že nie sú za zrušenie nového parkovacieho systému, iba očakávajú, že budú do neho zapracované pripomienky občanov. 

Mesto Košice dostalo aj hromadnú pripomienku od 622 obyvateľov – rezidentov zo Starého mesta, ktorí sa jednoznačne vyjadrili za zachovanie rezidentských zón a zaslali návrhy na jeho vylepšenie. Mestu Košice boli doručené ich voleným zástupcom, poslancom Miestneho zastupiteľstva Mestskej časti Košice – Staré mesto Michalom Djordjevičom. 

Obyvatelia nášho mesta, ktorí zaslali svoje pripomienky k návrhu poslanca Žarnaya, vyslali k zástancom aj kritikom nového parkovacieho systému jasný signál: nevracajme sa v desiatich rezidentských zónach späť do pôvodného stavu s parkovaním, ktorý bol neudržateľný. Namiesto cesty späť vylepšime spoločne zavádzaný nový parkovací systém tak, aby slúžil Košičanom a v rezidentských zónach znamenal trvalé zlepšenie situácie s parkovaním. 

Poznámka: Pre porovnanie s uvedeným počtom pripomienok posielame informáciu o tom, že bežne posiela verejnosť k návrhom VZN nepomerne menej pripomienok. Napríklad k územnému systému ekologickej stability poslali občania 8 pripomienok, k prerokovaniu zákazu používania pyrotechniky prišla jedna pripomienka.