Prejsť na obsah

Košičania šport milujú, opäť sme spoločne prekonali rekord!

Medzinárodná organizácia športu a kultúry ISCA v rámci Európskeho podujatia „Move Week" vyhlásila prostredníctvom národnej Asociácie športu celoštátnu súťaž miest v počte zapojených ľudí do Plaveckej štafety mesta.

Mesto Košice, ktoré sa zúčastňuje tohto podujatia od začiatku, nemohlo na výzvu nereagovať, zvlášť z dôvodu, že sme získali prestížny titul Košice - Európske mesto športu 2016 /EMŠ 2016/. Jednou z množstva akcií, ktoré sa pričinili o to, že občania Košíc si titul zaslúžili je aj 24 hodinová Plavecká štafeta mesta. Hlavným organizátorom štafety bolo mesto Košice, spoluorganizátormi sa stali Mestská časť Staré mesto Košice, Ústav telesnej výchovy a športu UPJŠ Košice a Športové gymnázium SNP č. 104, oddiel plávania MAREA a ŠKP. Štafetu odštartovala za mesto vedúca oddelenia školstva PaedDr. Mária Kavečanská a ako po minulé roky, nemohol chýbať ani primátor mesta Richard Raši, ktorý spolu so starostom najväčšej mestskej časti Košice - Západ Jánom Jakubovom, otvárali piatkové dopoludnie záverečnej časti maratónu. Podpornou aktivitou v piatok večer bol aj 3-2-1 Triatlon, kde Mesto Košice postavilo dve družstvá – jedno VIP, kde beh na 3 km absolvoval primátor mesta Richard Raši, 2 km na bicykli odšliapala za družstvo viceprimátorka Renáta Lenártová a posledný úsek 100 m voľný spôsob odplával viceprimátor Martin Petruško.

Druhé družstvo za mesto Košice postavilo oddelenia školstva, ktoré má priamo pod patrónom EMŠ 2016. Štartovali v poradí: manažér projektu EMŠ 2016, Ivan Šulek - beh, referentka OŠ, Martina Dorčáková – cyklistika a plávanie uzavrela vedúca oddelenia školstva Mária Kavečanská. Po nich už prišli na rad žiaci materských, základných, stredných a vysokých škôl, ale aj bežní obyvatelia mesta.

Akcia prekonala všetky svoje maximá od roku 2007 až 2014. Padol aj rekord z roku 2014, kedy sa do štafety zapojilo 1 655 obyvateľov. Celkový výsledok sa zastavil na čísle 1 825 občanov a zaplávali sme spolu 128 650 metrov. 899 ľudí odplávalo 100 metrový úsek, 624 absolvovalo 50 metrový úsek a 302 mladých plavcov 25 metrový úsek. Poďakovanie v mene vedenia mesta patrí nielen všetkým účastníkom štafety, ale aj celému organizačnému tímu a tiež mediálnym partnerom.
 
Síce nám neprialo počasie, už beh začal v daždi, ale naopak pridalo na atraktivite podujatia o čom svedčili vysmiate tváre všetkých účastníkov. Výborná atmosféra vládla hlavne v nočných hodinách, kedy sa starší aj mladší vybláznili v oboch bazénoch do sýtosti ako deti.