Prejsť na obsah

Košičania si pripomenuli 71. výročie oslobodenia

Ráno 19. januára 1945 vstúpili do mesta jednotky 18. armády IV. ukrajinského frontu pod velením generála Ivana Petrova. Košice sa tak mohli opäť slobodne nadýchnuť. Boje v Košiciach a ich okolí si vyžiadali životy troch tisícok sovietskych vojakov. O necelých päť mesiacov nato skončila ničivá 2. svetová vojna, ktorá si vyžiadala desiatky miliónov obetí a utrpenie celých národov.

Košičania na udalosti spred 71 rokov nezabudli a oslobodenie si pripomenuli slávnostným pietnym aktom. V pochmúrnom počasí sa nad hrobmi tridsiatich vojakov, ktorí padli v našom meste zišla takmer stovka Košičanov, ktorí v tichosti kládli kytice a rozjímali nad tragédiami tej
doby. Najsilnejšie spomienky si v svojich srdciach niesli veteráni, ktorí sa oslobodenia priamo zúčastnili. V tvárach sa im zračili neopísateľné pocity úľavy zo slobody a odkaz ostatným generáciám, aby nezabudli na hrdinstvo tých, ktorí bojovali a položili aj za našu slobodu svoje životy.

Veniec vďaky k pamätníkom neznámeho vojaka a sovietskym vojakom padlým v druhej svetovej vojne položili predstavitelia mesta, spoločne so zástupcami štátu a ďalších inštitúcií. Podľa primátora Košíc Richarda Rašiho je dôležité spomínať na vojnové časy a to najmä v období nepokojov, ktoré sledujeme. „Patrím síce ku generácii, ktorá si oslobodenie pripomína, ako niečo, čo nezažila. O to viac, si ale uvedomujem, najmä v kontexte súčasnej situácie v Európe, na Ukrajine, či v Sýrii, že svet sa mení, a vojny, ktoré boli kedysi raritou, sa stávajú realitou. Vojny sú často následkom zlých rozhodnutí a my sa musíme snažiť aby sa neopakovali. Aby také krásne mesto ako sú Košice, neboli viac ohrozené," uviedol primátor.