Prejsť na obsah

Košičania si pripomenú 119. výročie narodenia slávneho košického rodáka, spisovateľa Sándora Máraiho

Pri tejto príležitosti sa uskutoční vo štvrtok (11. 4. 2019) o 16:00 hod. Spomienková slávnosť a kladenie vencov pri soche spisovateľa na Námestí Sándora Máraiho (roh Zbrojničnej a Mäsiarskej ulice) v Košiciach, na ktorú organizátori podujatia srdečne pozývajú všetkých obyvateľov mesta.

Účasť na spomienkovej slávnosti na jednu z najvýznamnejších postáv európskej literatúry 20. storočia potvrdil generálny konzul Maďarska v Košiciach pán Attila Haraszti, a neter Sándora Máraiho, pani Judit Jáky. V kultúrnom programe vystúpia študenti Gymnázia a ZŠ Sándora Máraiho v Košiciach.

Sprievodné podujatia

Vo štvrtok (11.4.2019) o 17:00 hod.  sa v Centre MaJel Rovás na Alžbetinej 42 uskutoční prednáška Pétera Muszaticsa s názvom "Čo chce jedna kniha".

V piatok (12.4.2019) o 17:00 hod. sa v Máraiho študiu Divadla Thália na Timonovej 3 uskutoční monodráma "Obetavá Judita" v podaní Judit Havas. Vstup je voľný, miesta sa dajú rezervovať v predpredaji divadla.

V piatok o 19:00 hod. sa v Máraiho štúdiu na Timonovej 3 uskutoční koncert "Ku dňu poézie". Zaznejú básne známych autorov s hudbou v podaní Štefana Molnára s priateľmi: Eszter Mártha, Judit Écsi Pollag, Péter Major. 

Podujatie finančne podporili: Mesto Košice, Generálny konzulát Maďarska a Fond na podporu kultúry národnostných menšín.  

Sándor Márai (1900 - 1989), pôvodným priezviskom Grosschmid, sa narodil 11. apríla 1900 v Košiciach. Ako prvý písal pre maďarských čitateľov o dielach Franza Kafku. Napísal mnoho kníh v slovenčine (napr. Sviece dohárajú), češtine (Cizí lidé), angličtine (Embers), nemčine (Die jungen Rebellen). Jeho literárny štýl porovnávajú so štýlom Thomasa Manna. Zomrel v americkom San Diegu, rok po smrti dostal najvyššie maďarské umelecké vyznamenanie - Kossuthovu cenu.