Prejsť na obsah

Košičania sa rozlúčili s obeťami tragickej dopravnej nehody

známych, spolupracovníkov, i široká verejnosť a zástupcovia verejného, kultúrneho a cirkevného života, aby sa rozlúčili so 14 obeťami tragickej dopravnej nehody zo 7. septembra 2008 v Chorvátsku.
Spoločná rozlúčka sa konala na podnet primátora mesta Košice Františka Knapíka, po dohode s rodinami pozostalých po obetiach havárie autobusu. „Stretávame sa vo chvíli plnej smútku a bolesti. Z kruhov svojich rodín, blízkych, priateľov a známych nečakane a navždy odišli tí, ktorí boli ich srdcom a oporou. Blízki, ktorí boli s nami spojení svojimi neopakovateľnými putami. Ich miesto ostalo náhle prázdne. Beh života ich rodín a priateľov sa na okamih zastavil. Všetci sme si uvedomili, ako veľmi nám budú chýbať," vyjadril svoje pocity počas rozlúčky prvý muž mesta a dodal: „každý z nich tu zanechal kúsok svojho ľudského tepla, hrejivú spomienku, neopakovateľný úsmev. V príbehu nášho mesta znamená každý deň zrod života aj jeho zánik. Radosť sa strieda s bolesťou.
Prejav najhlbšej sústrasti pozostalým tlmočil za ministra zdravotníctva SR Richarda Rašiho, ktorý sa rozlúčky nemohol zúčastniť pre veľké pracovné zaneprázdnenie, vo svojom príhovore predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa. „Ťažko vyjadriť slovami smútok, ktorý cítime. Niet ani odpovede na otázku, prečo sa to stalo práve nám. V piesni o živote sa spieva život plynie ako voda a smrť je ako more. Každý k nemu dopláva niekto skôr a niekto pozdnejšie," povedal predseda Košického samosprávneho kraja.
Prítomných v duchovnom príhovore povzbudil aj kňaz František Katriňák: „Dnes si čoraz viac uvedomujeme, že život má stanovené hranice, a to čím sme a čím budeme, nie je v našich rukách. Chcem vám preto všetkým povedať: žite intenzívne, žite lásku. Rád by som na tomto mieste citoval aj slová sv. Pavla z biblického hymnu na lásku. Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá; nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží. Láska nikdy nezanikne."
Primátor mesta Košice František Knapík zapálil 14 sviečok, pri ktorých boli umiestnené portréty jedenástich zosnulých žien a dvoch mužov. ôstojnú atmosféru dotvorili hudba a zborový spev v podaní orchester Musica Iuvenalis a Zbor sv. Cecílie dielami Mozarta, Bacha, Cacciniho, Pergolesiho a verše Milana Rúfusa v podaní Marty Vilhanovej.
Symbolickú smútočnú rozlúčku mohli okoloidúci sledovať aj na veľkoplošnej obrazovke pred budovou divadla.