Prejsť na obsah

Košičania oslavovali na Hlavnej 10 rokov SR v Európskej únii

Obyvatelia druhého najväčšieho mesta na Slovensku si dnes pripomenuli aj 10. Výročie vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie. Na pódiu pri Dolnej bráne sa o dobrú zábavu postarali hudobné skupiny Para, Chiki liki tua či Hrdza, záujemcov o dianie v Európskej únii čakali rôzne interaktívne hry, súťaže o atraktívne ceny a najmä množstvo informácií o tomto významnom spoločenstve. Napríklad i to, že už 24. mája si môžu Košičania splniť svoju občiansku povinnosť a vo voľbách do európskeho parlamentu dať hlas svojim favoritom, ktorí ich budú zastupovať a hájiť ich práva ako poslanci Európskeho parlamentu.
„Myslím si, že pre Košice bol vstup do Európskej únie veľmi dôležitý," poznamenal na úvod primátor mesta Košice Richard Raši, ktorý na oslavy prišiel spolu s viceprimátormi Renátou Lenártovou a Jánom Jakubovom. „Keby sem totiž neboli v únii, nestali by sme sa ani prvým slovenským európskym hlavným mestom kultúry v roku 2013 a nemohli tak ani čerpať finančné prostriedky, ktoré Európska únia uvoľňuje dlhé roky aj pre naše mesto."
Práve vďaka Európskej únii, mohlo mesto Košice zrekonštruovať školy a škôlky, alebo vytvoriť novú kultúrnu infraštruktúru. Napríklad, nové kultúrne centrum Kultúrpark, halu umenia Kunsthalle, mesto investovalo vyše 10 miliónov eur do revitalizácie mestských parkov, kde celé hodiny trávia rodiny s deťmi.
„Vďaka Európskej únii sme rekonštruovali aj historickú perlu mesta Dóm svätej Alžbety, Východoslovenské múzeum Košice, v ktorom sa nachádza povestný košický zlatý poklad, Malú scénu Štátneho divadla Košice. Naozaj je toho veľmi, veľmi veľa, myslím si, že mnohí ľudia si ani neuvedomujú, čo všetko sme z Európskej únie získali. Preto je dôležité, že sme jej členmi a v tejto súvislosti i to, že sa konajú voľby do Európskeho parlamentu. Jednoducho, treba ísť voliť, lebo týmito voľbami nielenže vyjadríme svoj názor, ale možno aj ako prejav vďaky za to všetko, čo nám Európska únia dala," dodal primátor."


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento národný projekt EHMK - Košice 2013 je implementovaný v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi 7 „Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013“ Regionálneho operačného programu a je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 80% z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF: Investícia do vašej budúcnosti) a vo výške 10% zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií na www.ropka.sk, www.mpsr.sk, www.culture.gov.sk