Prejsť na obsah

Košičania obhájili titul

V košickej krytej plavárni odštartovali v pondelok 17. novembra napoludnie Plaveckú štafetu mesta Košice. Do súťaže, ktorú vypísala celoslovenská asociácia Šport pre všetkých sa zapojili okrem Košíc aj Bratislava, Zvolen, Pezinok, Dolný Kubín a spolu ako celok súťažili samosprávy Rimavskej Soboty, Hnúšťe, Klenovca a Gemerského Jablonca. Košice obhájili svoje vlaňajšie víťazstvo najvyššou účasťou obyvateľov v Plaveckej štafete, ktorá vyvrcholila v utorok 18. novembra o 12.00 hod. Na tomto športovom happeningu sa v Košiciach zúčastnilo 1107 plavcov a na celom Slovensku spolu 3618 priaznivciv tohto športu. Plávalo sa na vzdialenosti 25, 50 a 100 metrov ľubovoľným spôsobom. V bazéne sa objavili košickí poslanci a starostovia, zástupcovia firiem, obchodných domov, ale aj žiaci a študenti. Na štafete sa zúčastnil aj známy košický športovec Patrik Pollák – účastník olympijských hier v Pekingu.

Začiatok štafety symbolicky odštartoval viceprimátor Mikuláš Čečko: "Verím, že Košičania opäť vyhrajú," povedal počas otvorenia podujatia.

Cieľ podujatia a odmeny
Cieľom štafety bolo podľa jedného z organizátorov podujatia Ivana Šuleka z Oddelenia školstva Magistrátu mesta Košice „priviesť obyvateľov mesta k osvojeniu si činností, ktoré vedú k zdravému životnému štýlu prostredníctvom športu." Košičania spolu odplávali 87 kilometrov a 575 metrov. Najstarším účastníkom štafety bol 83 ročný pán Jaroslav Holý a najmladšou dvojročná Janka Palíková, ktorá zaplávala 50 metrov.

Školská športová liga
Pri príležitosti organizovania tohto podujatia oddelenie školstva oboznámilo širokú verejnosť aj s novým projektom na školách - školskou športovou ligou v kolektívnych a individuálnych športoch, ktorá je prístupná pre všetky školopovinné deti v meste.

Organizačné pokyny plaveckej štafety 2008

Výsledky Plaveckej štafety 2008:
Košice – 1107 účastníkov
Zvolen – 500 účastníkov
Pezinok – 633 účastníkov
Dolný Kubín – 528 účastníkov
ako celok samosprávy Rimavská Sobota, Hnúšťa, Klenovec a Gemerský Jablonec – 850
Bratislava sa zapojila len do 12 hodinového maratónu.

Najvyššie počty účastníkov Plaveckej štafety v Košiciach:
Základné školy:
1. ZŠ Jenisejská – 59 žiakov, 2. ZŠ Trebišovská – 51 žiakov, 3. ZŠ Polianska – 47 žiakov
Stredné školy:
1. OŠG SNP – 105 žiakov, 2. Gymnázium Opatovská – 25 žiakov, 3. Súkromné športové gymnázium Užhorodská – 24 žiakov
Vysoké školy:
1. Technická univerzita Košice – 30 študentov
Športové kluby:
1. ŠKP vodné pólo – 38 účastníkov, 2. Marea klub aquabely – 34 účastníčok, 3. ŠKP oddiel plávania – 32 účastníkov,