Prejsť na obsah

Kontrola čistoty pokračovala

V utorok 7. apríla v ranných hodinách sa uskutočnila druhá časť kontroly čistoty, ktorú inicioval primátor Košíc Ing. František Knapík. Spolu so zástupcami zodpovedných oddelení magistrátu mesta, mestských spoločností a mestskej polície skontrolovali úsek na trase OD Dargov – Hlavná ulica – Dolná Brána – Vrátna ulica – Bočná ulica – časť Alžbetinej ulice – nová fontána na Dominikánskom námestí. Tak, ako pri prvej časti, aj teraz sa primátor mesta sústredil na kvalitu zabezpečovania celkovej čistoty v centrálnej zóne mesta, na kvalitu starostlivosti o verejnú zeleň v tejto lokalite a na niektoré detaily architektonického riešenia.

Hneď v úvode kontroly sa pristavil pri objekte „Strom priateľstva", ktorý symbolickou formou znázorňuje prepojenie Košíc s niektorými partnerskými mestami. Nachádza sa priamo pred objektom OD Dargov. Upozornil na niekoľko odlomených a neošetrených „konárov". Pri obhliadke sa venoval aj kvalite asfaltového povrchu v priestore pred OD Dargov a znehodnoteným travertínovým predeľovacím pásom.

O kúsok ďalej upozornili pracovníci oddelenia výstavby a životného prostredia na potrebu dokončiť a upraviť bezprostredné okolie verejnej zelene na začiatku pešej zóny neďaleko múzea Dolná brána. Rošty, obruby a osadenie oddychových lavičiek ostalo v nedokončenom stave ešte od čias prvotnej inštalácie. Potom sa kontrolná skupina presunula k umelému potôčiku, ktorý vedie uprostred hlavnej ulice. Na jeho dne sú umiestnené dekoračné svietidlá. Viaceré z nich sú poškodené alebo úplne zničené. Pracovníci upozornili na celkovú netesnosť lôžka potôčika a na priesaky. V tejto časti Hlavnej ulice sa rovnako, ako v iných úsekoch Hlavnej ulice, vyskytovali vymrazené a rozlámané časti porfýrovej dlažby a úseky s nekvalitným špárovaním.

Pri Štátnej vedeckej knižnici sa na začiatku Vrátnej ulice skupina pristavila pri rozsiahlej škvrne, ktorú spôsobil únik oleja z motorvého vozidla, ktoré tam pravdepodobne opakovane parkuje. Miesto bolo v tom čase prázdne, ale v tomto úseku sa našlo viacero vozidiel, ktoré tu parkovali bez potrebného povolenia.

Obhliadka pokračovala kontrolou finalizačných prác na časti Vrátnej ulice od križovatky s Bočnou ulicou. V tom čase pracovníci dodávateľských firiem ukladali a špárovali porfýrovú dlažbu na chodníkoch. Primátor mesta sa venoval aj niektorým detailom, ktoré boli predmetom sťažnosti občanov bývajúcich na Vrátnej ulici. Na Bočnej ulici upozornil na zanedbaný múr, ktorého omietka sa rozpadáva a znečisťuje ulicu. Pri príchode na Alžbetinu ulicu upozornil na poškodené stĺpiky v podchodoch na oboch stranách i na neesteticky opravený stĺpik na Alžbetinej ulici. Kontrola sa skončila zhruba po necelých dvoch hodinách na začiatku Dominikánskeho námestia pri objekte novej fontány. Fontána ešte nie je dokončená, je potrebné inštalovať trysky, osadiť kamenné kvádre na dvoch stranách a do pripravených mohutných kamenných podstavcov nainštalovať dekoračnú zeleň.

Primátor mesta uzavrel kontrolu slovami: „Centrum mesta pôsobí veľmi príťažlivo a príjemne. Škoda, že tento celkový pozitívny dojem naštrbujú vieceré nedotiahnuté detaily či už v poškodenej dlažbe, odpadkových košoch, osvetlení potôčika a niektorých ďalších funkčných i dekoratívnych objektoch." Primátor mesta požiadal o urýchlené odovzdanie zápisu z oboch kontrol a určenie termínov a zodpovedných pracovníkov na odstránenie nedostatkov. „Podľa môjho názoru je možné väčšinu nedostatkov odstrániť v krátkom čase v rámci bežnej údržby a rozpočtu, ktorý je na túto činnosť vyčlenený. Nedostatky, ktoré si vyžadujú nákladnejšie a nadštandardné riešenie je potrebné dôkladne identifikovať a mesto bude hľadať financie na ich doriešenie," dodal primátor Košíc.