Prejsť na obsah

Knižnica pre mládež mesta Košice otvorila novú pobočku

Litpark je názov novej, v poradí šiestej, pobočky Knižnice pre mládež mesta Košice. Otvorili ju 24. októbra v priestoroch Kasární/Kulturpark a jej názov vzišiel z čitateľskej ankety Hľadá sa..., ktorú knižnica vyhlásila v septembri. Nová pobočka okrem krásnych, moderných priestorov svojim čitateľom ponúka jedinečné Múzeum detskej knihy s exponátmi slovenskej detskej literatúry po rok 1980. Zbierka obsahuje 1500 titulov, pričom najstarším sú Protivy od spisovateľky Ľudmily Podjavorinskej z roku 1893.

Prvým podujatím v novootvorených priestoroch knižnice bol tretí ročník literárneho festivalu Číta celá rodina, organizovaný s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR v rámci projektu Európske hlavné mesto Kultúry 2013, pod záštitou viceprimátorky Renáty Lenártovej. Trojdňový literárny maratón návštevníkom ponúkol besedy so spisovateľmi, tvorivé dielne s výtvarníkmi a ilustrátormi, workshopy pre rodičov, výmennú burzu detských kníh, literárny večer, a umožnil tiež nazrieť do zákulisia rodinného života obľúbených tvorcov detských kníh.

Organizátori festivalu aj tentoraz poukázali na dôležitosť rodiny a rodinného zázemia pre správny vývin detskej osobnosti. „Hlavným cieľom projektu Číta celá rodina je vrátiť čítanie do rodín. Cestou týchto podporných programov sa nám úspešne darí prilákať do knižnice celé rodiny a z dlhoročných skúsenosti môžem povedať, že ich spoločný kladný vzťah ku knihám sa neskôr odzrkadľuje v upevnení vzájomných vzťahov," uviedla riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Tento národný projekt EHMK - Košice 2013 je implementovaný v rámci opatrenia 7.1 prioritnej osi 7 „Európske hlavné mesto kultúry - Košice 2013“ Regionálneho operačného programu a je spolufinancovaný Európskou úniou vo výške 80% z Európskeho fondu regionálneho rozvoja (ERDF: Investícia do vašej budúcnosti) a vo výške 10% zo štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Viac informácií na www.ropka.sk, www.mpsr.sk, www.culture.gov.sk