Prejsť na obsah

Knižnica pre mládež mesta Košice otvára pobočky a uvoľňuje ďalšie opatrenia

Situácia s koronavírusom sa pomaly začína stabilizovať a podniky môžu postupne uvoľňovať opatrenia. Knižnica pre mládež mesta Košice ohlásila pri tejto príležitosti otváranie školských pobočiek. Jedným z hlavných dôvodov je sprístupnenie vrátenia kníh do školských pobočiek pred blížiacimi sa letnými prázdninami. Ostatné služby budú poskytované obmedzene, s prihliadnutím na pokyny vedenia škôl. Čitateľov s ich rozsahom podrobne oboznámi priamo knihovníčka.

Knižnica sa v predstihu rozhodla prejsť na letné otváracie hodiny. „Inokedy to robíme až na začiatku prázdnin. V tomto roku je ale všetko iné. Mali sme už veľa zmien vo veľmi krátkom období. Čitateľ sa ani nestihol zorientovať a už boli ďalšie. Ak by sme časy neupravili teraz, o dva-tri týždne by prišli ďalšie zmeny,“ informovala o zmenách riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Kamila Prextová. Tieto otváracie časy už budú platné do 31. augusta 2020. „Jedine nedeľa v LitParku ostáva, v zmysle všeobecných vládnych opatrení, zatiaľ dočasne zatvorená.“

Čitatelia sa konečne môžu poprechádzať medzi regálmi

Pozitívnou správou pre čitateľov stále zostáva, že môžu využívať služby ktorejkoľvek otvorenej pobočky a môžu sa už voľne pohybovať medzi výpožičnými regálmi. „Kým najmenší potrebujú mať pri výbere fyzický kontakt s knihou, pretože si svoje čítanie vyberajú intuitívne a zaváži najmä vzhľad a krásne ilustrácie, skôr narodení zápasia s obmedzenými počítačovými zručnosťami a sú väčšinou bez internetu,“ povedala o výpožičkách v čase koronavírusu riaditeľka knižnice. 

Knižnica pre čitateľov ponúkala aj alternatívu výberu cez telefón. „Knihovníčky samozrejme vždy rady s výberom kníh čitateľovi pomohli. A nerobilo im problém doplniť knihy aj po príchode čitateľa do knižnice,“ dodala Kamila Prextová.

Naďalej platia prísne hygienické opatrenia

Fungovanie v pobočkách sa pomaly normalizuje, naďalej však ostávajú v platnosti prísne hygienické opatrenia. Riaditeľka knižnice odporúča vždy sledovať aktualizácie na webovej stránke knižnice. Zároveň upozorňuje čitateľov, aby dodržiavali dobu výpožičky. „Knižnice máme otvorené a každý má možnosť knihy vrátiť, či už priamo vo svojej pobočke, alebo do biblioboxu v Kulturparku. Náš generálny pardon na upomienky preto skončil.“

Výzvu na vrátenie kníh by nemali prehliadnúť žiaci 6.-9. ročníka základných škôl, ktorí sa do škôl nevrátili a pravdepodobne sa tak skoro nevrátia. „Najmä deviataci by si mali svoje záväzky voči knižnici vysporiadať prioritne, v septembri nastupujú na stredné školy a svoju školskú pobočku, z ktorej si požičali knihy, už pravdepodobne viac nenavštívia,“ zdôraznila na záver Kamila Prextová.