Prejsť na obsah

Jozef Gazdag: Košiciam chýbajú moderné priestory

Múzeum výtvarného umenia Vojtecha Löfflera v Košiciach je jednou z mála inštitúcií v Košiciach, ktoré sa venujú prezentácii výtvarného umenia. Popri stálej výstave z diela osobnosti, po ktorej je múzeum pomenované výstavné priestory na Alžbetinej ulici prekvapia aj moderným umením. Ako by mal vyzerať rok 2013 a čo v Košiciach chýba prezradil v rozhovore riaditeľ múzea Jozef Gazdag.

Čo vám z pohľadu múzejníka a vystavovateľa v Košiciach momentálne najviac chýba?
V Košiciach treba vybudovať nové objekty. V prípravnej fáze projektu, keď mesto vyzvalo na predkladanie nápadov, som sa do iniciatívy zapojil s projektom Namiesto kasární pavilóny kultúry. Myslel som na staré kasárne pri Hlavnej pošte v Košiciach. Tam by sa dala zbúrať podstatná časť kasární a vybudovať modernú galériu, ktorá Košiciam doposiaľ chýba. Veľká moderná galéria, s vysokými bielymi stenami, akú som napríklad videl v Debrecíne. V takýchto priestoroch sa dajú robiť veľké výstavy, napríklad veľkoplošných obrazov. V Košiciach chýba aj moderná knižnica, veľká sála na organizáciu plesov, veľtrhov, koncertov...

Košice sa pripravujú na rok 2013. Ako by mal vyzerať z vášho pohľadu?
Chcel by som v spolupráci s ďalšími kolegami z iných múzeí a galérií v Košiciach pritiahnuť do Košíc výstavy moderného súčasného umenia z Európy. V priebehu roka 2013 by sa tu striedali výstavy z rôznych štátov sveta. Do tohto projektu by sa zapojili všetky kultúrne ustanovizne na území mesta. Samozrejme by medzi vystavujúcimi nemohli chýbať ani naši domáci súčasní umelci.

O čo majú momentálne ľudia najväčší záujem? O klasiku alebo o moderné umenie?
Návštevníci majú záujem aj o súčasné umenie, ale i o klasiku. Pokiaľ som pre rok 2013 spomínal súčasné umenie, to je pre nás, vystavovateľov v Košiciach, oveľa schodnejšia cesta. Pokiaľ by sme chceli organizovať výstavy umelcov svetových mien, chýbajú nám veľké moderné galérie a technické zabezpečenie, kde by sa dali takéto výstavy organizovať. Súčasné umenie je z tohto pohľadu pre nás prístupnejšie. Bolo by zaujímavé sústrediť moderné umenie na jeden rok do Košíc a prilákať tak aj návštevníkov z okolitých krajín.

Ak hovoríte o súčasnom umení európskych krajín, ktoré by ste do Košíc pozvali?
Ideálne by bolo, ak by sa podarilo s každou z európskych krajín pripraviť súbornú výstavu viacerých autorov. Napríklad s Maďarskom, Poľskom, Rumunskom spolupracujeme pravidelne, takže tieto krajiny by som určite v roku 2013 pozval do Košíc. Potom by to bolo Nemecko, Španielsko a niektorá zo škandinávskych krajín. Ostatné kultúrne inštitúcie by pozvali zástupcov z ďalších krajín. Podľa mňa by sa to stretlo s veľkou odozvou u návštevníkov.

Zuzana Lehotská