Prejsť na obsah

Jesenná deratizácia

Magistrát mesta Košice upozorňuje právnické a fyzické osoby - vlastníkov pozemkov a stavieb (nehnuteľností) na povinnosť vykonať celoplošnú deratizáciu v čase od 1. októbra do 22. novembra 2007.
Povinnosť deratizovať je upravená Všeobecne záväzným nariadením č. 78 o čistote a o verejnom poriadku zo dňa 27.4.2006 , v zmysle neskorších zmien a doplnkov, ktoré nariaďujú celoplošnú deratizáciu na území mesta Košice raz v roku. Okrem toho, VZN ukladá vlastníkom pozemkov a stavieb udržiavať nehnuteľnosti v čistote a sústavne odstraňovať odpady, ktoré môžu byť zdrojom obživy pre epidemiologicky závažné hlodavce a iné živočíchy.
Vlastníkom, správcom a užívateľom nehnuteľností sa nariaďuje, aby zabezpečili vykonanie regulácie živočíšnych škodcov (deratizáciu) prostredníctvom oprávnených osôb, každoročne, podľa nasledovného harmonogramu :

1. od 1. októbra do 15. októbra na území mestských častí: Staré mesto, Džungľa, Dargovských hrdinov – od Prešovskej cesty až po rieku Hornád, Juh – obidve strany od Námestia Osloboditeľov až po križovatku Jantárová – Južná trieda a ohraničenú ulicami Gemerská, Alejová a Moldavská cesta, Západ – Luník I., II. a III. (od Amfiteátra až po Magistrát mesta Košice), Sever – od Festivalového námestia po Watsonovu a Hlinkovu ulicu.

2. od 16. októbra do 31. októbra na území mestských častí: Ťahanovce, Sídlisko Ťahanovce – pravá časť od križovatky Hlinková ulica – Prešovská cesta až po Maďarskú ulicu a ľavá časť hraničiaca s ulicou Na Demetri (vrátane), Dargovských hrdinov – územie ohraničené Prešovskou cestou, Sečovskou cestou až po okrajové časti ulíc Herlianska a Ortvaňova, Košická Nová Ves, Vyšné Opátske, Juh – od križovatky Južná trieda – Jantárová – Rastislavova – obidve strany až po hranicu mestskej časti Barca, Západ – Luník IV., V., VI., VII. A VIII. Až po kruhový objazd Myslavská ulica a Moldavská cesta, sídlisko KVP, Sever – od Watsonovej a Hlinkovej ulice vrátane Kostoliankej, Čermeľskej a Kavečianskej cesty (Čermeľ, Kalvária, Podhradová, Červený breh)

3. od 1. novembra do 15. novembra na území mestských častí: sídlisko Ťahanovce – okrajové časti od Americkej triedy po Hanojskú a Madridskú ulicu, vrátane Krematória, Kavečany a Zoologická záhrada, Sever – okrajové časti (Bankov, Alpinka), Myslava, Luník IX., Pereš, Barca, Nad Jazerom, Krásna.

4. od. 16. novembra do 22. novembra na území mestských častí: Šebastovce, Poľov, Lorinčík a Šaca.

Celoplošná deratizácia, vrátane kanalizácie je nevyhnutná, aby hlodavce nemigrovali do neošetrených priestorov a po čase sa nevrátili do deratizovaných objektov. Občania sú počas celého roka povinní udržiavať poriadok v pivničných priestoroch, nedávať zvieratám potravu na voľných priestoroch a v okolí obytných domov, neskladovať potraviny vo dvoroch, pivniciach, či na balkónoch.
Podľa spomenutého všeobecne záväzného nariadenia osobám, ktoré nebudú rešpektovať povinnosti vyplývajúce z nariadenia hrozí pokuta až do výšky 200 tisíc korún.
V prípade konzultácií a ďalších informácií môžu občania kontaktovať referát životného prostredia na Magistráte. Telefónne číslo - 6419258