Prejsť na obsah

Jej veličenstvo Alžbeta II. dostala ako dar košickú Alžbetu

Štvrtok a piatok tohto týždňa sú v znamení kráľovskej návštevy z Veľkej Británie. Jej veličenstvo kráľovna Alžbeta II. a Jeho kráľovská výsosť vojvoda z Edinburgu dnes navštívili hlavné mesto republiky Bratislavu. V bohatom programe bolo zaradené aj stretnutie kráľovského páru s najvýznamnejšími osobnosťami politického a spoločenského života a samosprávy. „Bol to krátky, ale výnimočný okamih," povedal o krátkom stretnutí s britskou panovníčkou primátor Košíc. Už pred návštevou v Bratislave vyjadril košický primátor ľútosť nad tým, že Jej veličenstvo nebude môcť prísť do Košíc: „Je mi ľúto, že kráľovná Alžbeta II. a vojvoda z Edinburgu nemôžu kvôli bohatému programu navštíviť naše mesto. Preto som nesmierne poctený, že mám možnosť osobne sa stretnúť s kráľovnou."

Prvý muž Košíc odovzdal britskej kráľovnej dar, reprezentačnú publikáciu reštaurátorky Márie Spoločníkovej o unikátnom oltári v Dóme sv. Alžbety v Košiciach a odliatok, zmenšeninu časti tohto oltára.

Alžbeta II. navštívi v piatok mesto Poprad, prezrie si niektoré tamojšie pamätihodnosti a krátko navštívi aj Vysoké Tatry.