Prejsť na obsah

Jednorazové parkovacie karty sú už v predaji

Jednorazové parkovacie karty v hodnote 1 euro/hod. na parkovanie v centrálnej zóne mesta a na vybraných parkoviskách s plateným parkovaním je už možné si zakúpiť v týchto dňoch na označených predajných miestach. Tými sú benzínové čerpacie stanice v rámci Košíc, novinové a iné predajné stánky, rampové parkoviská v pôsobnosti Správy majetku mesta Košice (SMMK) a vybrané objekty. Počet predajných miest jednorazových parkovacích kariet, ktorých zoznam nájdete na www.smmk.sk, sa priebežne rozširuje.

Žiadosti o rezidentské (ročné) a predplatné (ročné, polročné a mesačné) karty s fotokópiami potrebných dokladov (podľa cenníka na www.smmk.sk) je možné podávať v budove Magistrátu mesta Košice osobne na prízemí v miestnosti D-017, alebo poslať poštou na adresu Správa majetku mesta Košice, s.r.o., Hlavná 68, Košice 040 01. Tlačivá žiadostí sú k dispozícii na internetovej stránke www.smmk.sk, v kancelárii prvého kontaktu, na recepcii vo vestibule magistrátu a na vrátnici SMMK na Hlavnej 68.

„Rezidentské a predplatné karty začne SMMK vydávať na magistráte v priebehu budúceho, teda posledného júlového týždňa, o presnom termíne budeme verejnosť informovať. Naším zámerom je vydávať karty na počkanie, resp. v rámci možností v najkratšom možnom čase," uviedol námestník riaditeľa Správy majetku mesta Košice, s.r.o., Štefan Rychnavský. Žiadatelia, ktorí žiadosť pošlú alebo podajú v období do 1. augusta, budú telefonicky kontaktovaní na číslo uvedené v žiadosti a informovaní, kedy si môžu kartu osobne prevziať na magistráte a uhradiť poplatok za jej vydanie.

„Pri osobnom podaní žiadosti o kartu v miestnosti D-017 na magistráte  bude žiadateľovi v nasledujúcich dňoch vydané potvrdenie o podaní žiadosti, ktoré je potrebné pri parkovaní do 1. augusta umiestniť viditeľne vo vozidle. Takéto potvrdenie bude pri kontrole zaparkovaného vozidla akceptované mestskou políciou dovtedy, kým vodičovi nebude vydaná rezidentská alebo predplatná karta," informoval námestník riaditeľa SMMK Štefan Rychnavský. Potvrdením o podanej žiadosti je jej fotokópia potvrdená Správou majetku mesta Košice. Pri samotnom prevzatí karty na magistráte je potrebné preukázať sa originálmi dokladov, ktorých kópie tvoria prílohu žiadosti.

„Vzhľadom na proces vydávania rezidentských kariet Mestská polícia Košice nebude od soboty 1. 8. do soboty 15. 8. sankcionovať státie vozidiel obyvateľov spoplatnených ulíc, ktorým ešte nebude vydaná rezidentská karta, na vyhradených rezidentských miestach. Vodičom s trvalým pobytom na spoplatnených uliciach mestská polícia počas prvých dvoch augustových týždňov umožní, aby si na nový systém plateného parkovania mohli postupne zvyknúť a aby si v prípade záujmu stihli vybaviť rezidentskú alebo predplatnú kartu," povedal veliteľ parkovacej a odťahovej služby Mestskej polície Košice Juraj Gimera.

PARKOVACÍ SYSTÉM V KOŠICIACH

Parkovací systém v Košiciach bol vytvorený mestom Košice v spolupráci s mestskou obchodnou spoločnosťou Správa majetku mesta Košice, s.r.o., ktorá bude platené parkoviská prevádzkovať. Hlavným cieľom spoplatnenia je nevyhnutná regulácia súčasnej preťaženej statickej dopravy v centre mesta v prospech motoristov, rezidentov, podnikateľov, ako aj návštevníkov historického jadra Košíc. Parkovanie v centrálnej zóne a na vybraných parkoviskách bude od 1. 8. 2009 spoplatnené podľa schváleného cenníka.

V rámci parkovania v centrálnej zóne budú dva druhy parkovania:

1. uličné parkovanie na vyznačených parkovacích miestach
2. rampové parkoviská

Formy úhrady parkovného:

* kúpa jednorazovej parkovacej karty v označených predajných miestach
* zakúpenie lístka z parkovacieho automatu (59 automatov)
* zakúpenie 24-hodinovej jednorazovej parkovacej karty z parkovacieho automatu
* platba v termináli rampového parkoviska (7 rampových parkovísk)
* kúpa rezidentských či predplatných kariet alebo úhrada za vyhradenie parkovacích miest
* v nasledujúcom období bude zavedená aj možnosť úhrady parkovného formou SMS lístka

Základné informácie o parkovacom systéme:

* systém plateného parkovania začína platiť už v sobotu 1. augusta o 7.30 hod.
* dotkne sa 2 793 miest na 67 uliciach, siedmich rampových parkovísk s 363 miestami a štyroch parkovísk mimo centra so 196 miestami
* spolu sa bude platiť za státie na 3 352 parkovacích miestach, vrátane 26 miest pre autobusy
* platiť sa bude od 7.30 hod. do 19.30 hod. šesť dní v týždni, od pondelka do soboty, okrem nedele a štátom uznaných sviatkov
* základná sadzba parkovného je 1 euro za každú začatú hodinu
* automaty na parkovacie lístky akceptujú mince od 10 centov, pričom je v nich možná platba minimálne v hodnote 1 euro, teda aspoň za 1 hodinu parkovania
* do jednorazových parkovacích kariet sa dátum a čas nebude vpisovať, sú stieracie

Verejnosť môže svoje otázky, pripomienky a podnety k platenému parkovaniu posielať na adresu: parkovanie@smmk.sk alebo smmk@smmk.sk.
Všetky informácie o platenom parkovaní nájdete na www.smmk.sk.