Prejsť na obsah

Jeden z najmilších koncertov roka vyčaroval úsmevy

V predvečer Dňa detí sa v Košiciach konal jeden z najkrajších a najmilších koncertov. Koncerty pre UNICEF majú v našom meste dlhoročnú tradíciu, ten tohtoročný však priniesol niekoľko noviniek.

Hudobné podujatie venované deťom sa z času predvianočného presunulo k vôňam leta. Zmenilo sa taktiež miesto konania a priestory koncertnej sály Štátnej filharmónie priniesli ešte intenzívnejší hudobný zážitok. Svoje umenie predviedli Lukáš Adamec, Zoli Sallai, študenti Konzervatória Timonova 2 Košice a žiaci SZUŠ Zádielská 12. Bohatý program potešil všetkých milovníkov dobrej hudby a vysielal nádej všetkým malým bojovníkom.

UNICEF je celosvetová organizácia, ktorá sa zameriava na dlhodobú a systematickú pomoc deťom. Jeho pracovníci pomáhajú deťom v rôznych častiach sveta postihnutých prírodnými katastrofami, vojnami či epidémiami chorôb. Zastúpenie UNICEFU na Slovensku sa rozličnými benefičnými podujatiami snaží upozorniť sa situáciu detí vo svete a získať pre ne podporu.

Koncert sa konal pod záštitou primátora Košíc Richarda Rašiho. „Košičania opäť dokázali, že im nie je ľahostajný osud ľudí, ktorí nemali v živote toľko šťastia a potrebujú podať pomocnú ruku. Som veľmi rád, že toto podujatie pomôže deťom, ktoré si našu pozornosť zaslúžia, napriek tomu, že žijú ďaleko od nás," vyjadril sa primátor.

Okrem hudobného zážitku bola súčasťou koncertu zbierka na pomoc deťom v zemetrasením zničenom Ekvádore. Každý Košičan mal možnosť priamo na mieste pomôcť a do zbierkovej urny UNICEF vhodiť dobrovoľný príspevok.

Podľa dostupných štatistík, zemetrasenie, ktoré zasiahlo Ekvádor v sobotu 16. apríla, vyhnalo z domovov viac ako 20 000 obyvateľov, zničilo 119 škôl, čo zasiahlo 88 000 detí. V najhoršie postihnutých oblastiach boli zničené zdroje pitnej vody a pretrváva riziko šírenia chorôb. Deti sa prestrašené, zraniteľné a odkázané na pomoc.