Prejsť na obsah

Inteligentný vrátnik sprístupní Košičanom športoviská

Nielen košická športová verejnosť môže oddnes využívať unikátny systém prístupu na športoviská v správe mesta Košice, ktoré mesto sprístupnilo vďaka spolupráci so spoločnosťou Antik Telecom. Na športoviská sa budú môcť záujemcovia dostať prostredníctvom tzv. inteligentných zámkov.

Ide o smart riešenie, ktoré pracuje na princípe elektronického otvárania a zamykania vstupných brán na jednotlivé športoviská. V súčasnosti sa takto verejnosť dostane do športových areálov na ZŠ Starozagorská, ZŠ Nám. Laca Novomeského, ZŠ Park Mládeže a na uplynulú sobotu otvorené multifunkčné ihrisko v Pereši. Ďalšie takto sprístupnené športoviská budú postupne pribúdať najmä v areáloch základných a materských škôl, ale aj ďalších lokalitách. 

Mesto chráni elektronickým zámkom najmä novovybudované športoviská 

Nové riešenie vzniklo aj s cieľom chrániť a monitorovať areály škôl a kamerovým systémom ich chrániť pred prípadnými vandalmi. Každý, kto takto elektronicky otvorí zámok, preberá zodpovednosť za to, aby ihrisko odovzdal v rovnakom stave ako ho prebral. Mesto si sľubuje aj zvýšenie čistoty a ich lepšiu využiteľnosť počas večerných hodín a víkendov.

„Snažíme sa prinášať Košičanom čo najviac inovatívnych riešení. Už piaty rok tu máme aplikáciu na aktívne zapojenie sa verejnosti do Zimnej údržby, teraz sme spolu s našim partnerom pripravili niečo, čím chceme ešte viac prilákať ľudí k športu. V posledných rokoch sme zrekonštruovali a postavili viaceré športoviská. Chceme, aby ich mohli využívať nielen žiaci tamojších alebo okolitých škôl a športové kluby, ale v neobsadených časoch zostal priestor aj pre verejnosť. Vďaka tomuto modernému riešeniu vieme lepšie riadiť časy, objednávky a celkovú prevádzku športovísk. Hľadali sme spôsoby ako ušetriť a sprístupniť čo najviac športovísk pre širokú verejnosť. Teší ma aj to, že sa nám už teraz ohlásili viaceré mestá, ktoré majú záujem o tieto technológie,“ uviedol košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý) s tým, že majú aj ďalšie nápady, ktoré budú do nového systému postupne zavádzať. 

Športovisko otvoríte v priebehu niekoľkých sekúnd prostredníctvom mobilnej aplikácie

Inteligentné zámky na športoviská sú ovládané pomocou mobilnej aplikácie Košice, ktorá sa dá bezplatne stiahnuť a funguje v IOS a Androide. V pilotnej prevádzke, každý občan registrovaný v aplikácii, bude môcť otvoriť vybrané športovisko či areál. V ďalšej fáze pribudne rezervácia a zároveň bude mesto spolu s vývojármi reagovať na podnety z bežnej prevádzky a vylaďovať celý systém. 

„Veľmi nás teší, že sme mohli rozvinúť nápad pochádzajúci priamo z mesta Košice. Vďaka fotovoltickému napájaniu a batériám je možné systém umiestniť takmer kdekoľvek aj na miesta bez elektrického pripojenia. Inteligentné zámky umožňujú otváranie pomocou smartfónu a QR kódu pri vchode na ihrisko,“ vysvetľuje generálny riaditeľ Antik Telecom Igor Kolla. 

Správcovia objektu tak budú mať prehľad o tom, koľko ľudí zámok použilo, neskôr aj spravovať rezervácie či určovať prevádzkový čas bez potreby zamestnávať vrátnika alebo správcu zariadenia. 

„V tejto úvodnej fáze počítame so zberom podnetov od používateľov či už medzi športovcami alebo na magistráte, aby sme následne rozšírili program podľa ich skutočných potrieb.  Už dnes si občan môže stiahnuť mobilnú aplikáciu, zaregistruje sa prostredníctvom svojho telefónneho čísla a otvorí konkrétne športovisko. Inteligentné zamykanie je doplnené aj moderným kamerovým systémom, aby bolo na diaľku možné identifikovať reálne alebo neoprávnené využitie športoviska,“ dopĺňa výkonný riaditeľ Antik Telecom Attila Pósa.