Prejsť na obsah

Informačné centrum pre cudzincov

Otvorenie centra privítal košický primátor František Knapík. Podľa neho sa tým skvalitní starostlivosť o cudzincov pri ich integrácii do spoločnosti a zamedzí prípadnému vzniku rizikových či konfliktných skupín.
Cieľovou skupinou oboch pracovísk sú cudzinci s legálnym pobytom, ktorých je v súčasnosti na Slovensku približne 26 000. "Aj v košickom regióne žije veľa migrantov, ktorí majú záujem trvalo sa usadiť na Slovensku, žiť tu a pracovať. Chceme byť k nim bližšie a poskytovať informácie zo všetkých oblastí života," uviedla vedúca Úradu IOM Zuzana Vatráľová.
Práve v informáciách pociťujú cudzinci najväčší deficit. Preto podľa Vatráľovej ich budú informovať o podmienkach pobytu, zamestnania a zamestnávania, ubytovania, zdravotnej a sociálnej starostlivosti s podobne. Spresnila, že to bude jednak osobne v kancelárii MIC, jednak prostredníctvom webovej stránky www.mic.iom.sk, elektronickej pošty mic@iom.int i na zvýhodnenej telefónnej linke 0850 211 478. Spolupracovať budú s orgánmi štátnej správy a samosprávy a občianskymi združeniami. Vatráľová informovala, že bratislavské MIC a jeho košická pobočka je financovaná z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu a rámci iniciatívy Spoločenstva EQUAL. Na spolufinancovaní sa podieľa aj slovenská vláda. Na projekt vyčlenili spolu 35 miliónov korún a potrvá do roku 2008. Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) vznikla v roku 1951 ako medzivládna organizácia s cieľom pomáhať presídleným osobám, utečencom a migrantom v Európe. V súčasnosti má organizácia 109 členských a 24 pozorovateľských štátov a svojou činnosťou pokrýva širokú škálu migračných otázok vo všetkých oblastiach sveta.
Zdroj - TASR