Prejsť na obsah

Inauguračný prejav primátora Františka Knapíka

Ctené dámy, vážení páni,
vážené pani poslankyne, páni poslanci
milé starostky, páni starostovia
vzácni hostia !


Začíname 8. apríla. Krátka veta ponúkajúca strohú informáciu. Začíname. Naozaj? Pozrime sa na to bližšie. Dovolím si pohľad do samosprávnej a politickej archeológie, na miesta, kde sa nachádzajú zaujímavé vzácne náleziská zlatých zrniek. Archeologický výlet začneme v kolíske európskej kultúry – v Grécku. Zastavím sa pri Platónovi a Aristotelovi - dvaja špecialisti, ktorí starostlivo skúmali demokraciu, aristokraciu a monarchiu a odvodili niekoľko politických princípov. Aristoteles vo svojom diele „ Eudemova etika“ považuje za hlavný cieľ politiky vytvorenie priateľstva medzi občanmi mesta. Demokracia a s ňou i politika sa totiž zrodila v mestách. Ak ich občania nažívajú v priateľstve a svornosti, sú to potom dobré mestá. Poďme domov. Archívne anály Košíc hovoria, že od roku 1307 je to 217 známych osobností, ktoré tvorili v rôznych historických a spoločenských obdobiach samosprávnu históriu mesta takmer 700 rokov. Úžasná časová hĺbka, ľudia, osudy, rozhodnutia, zodpovednosť. Časy pre mesto priaznivé aj nemilosrdné. Kontinuita. Začíname? Nie, pokračujeme. Som presvedčený, že Košice, so svojim dedičstvom hodnôt patria medzi dobré mestá. Košičania demokraciu nevymysleli, ale v súčasnosti sa môžu hlásiť k jej pokračovateľom.

Dámy a páni,

pred chvíľou som zložil primátorsky sľub a pocítil som pri tom váhu zodpovednosti, ktorú mi občania zverili a zároveň aj silu dôvery, ktorú mi vložili do rúk. Premýšľal som, ako ju naplniť. Samozrejme v prvom rade plnením volebného programu, napĺňaním predsavzatí a sľubov, cieľavedomou realizáciou plánov, ktoré zlepšia život obyvateľom nášho mesta, sústavným úsilím o krajšie, bezpečnejšie, čistejšie, rozvíjajúce sa a prosperujúce Košice. Potom sa ma zmocnili pochybnosti - dokážem skutočne v krátkom čase uskutočniť všetky svoje zámery...?
Spomenul som si na svoje prianie Košičanom na prahu nového roka v ktorom bolo päť želaní, päť princípov práce a života: dobroprajnosť, pravdivosť, zodpovednosť, tolerantnosť , ochota a guráž. Ak to má pomôcť iným, pomôže to aj primátorovi. Platí tu aj výrok spisovateľa Henryho Davida Thoreau: dobrota je jediná investícia, ktorá sa vyplatí. Naozaj som presvedčený, že politik, v centrálnych i komunálnych pomeroch by mal mať na zreteli presadzovanie verejného záujmu, podporu spoločného dobra.
Pred voľbami zaznela vážna otázka, prečo ma funkcia primátora láka ? Odpovedal som, že nejde o žiadne lákadlo, ale o výzvu, ktorá sa objavila v istom čase, v istej situácii a ja som ju prijal. Niekedy nás osud postaví pred vážne dilemy, keď je ťažké prijať jednoznačné rozhodnutie. Ale ak padne, potom už život naberá nové dimenzie, najmä ak ide o službu verejnosti, akou funkcia primátora nepochybne je. Mojou snahou je slúžiť občanom aktívnym a angažovaným, pretože ľahostajnosť, nezáujem o veci verejné sa v konečnom dôsledku odráža v stagnácii a úpadku. Veľkou výzvou pre nás všetkých preto bude zastaviť občiansku ľahostajnosť a apatiu, vyplývajúcu aj z nedôvery v samosprávu, pretože takýto nezáujem nemá oporu v dávnych tradíciách nášho mesta obývaného vnímavými a múdrymi občanmi. Uvedomujem si, že k zmene patrí a predchádza ju minulosť, ktorej sa nie vždy ľahko vzdávame. Ak však chceme žiť plnohodnotne, potrebujeme rásť. Ľudia sa vraj menia, keď ich v živote čosi veľmi bolí a staré vybehané cesty mnohokrát musia prejsť „zemetrasením“ . To je často dobrý začiatok pre zmenu, novú skúsenosť, iný hodnotový systém. Začiatok novej cesty k vízii, ktorú máme v mysli, v srdci prechádza tiež chvením, aby bola jasná a pevná. Na to treba nielen osobnú odvahu, ale aj povzbudenie okolia, blízkych ľudí, spolupracovníkov. Preto sa v tejto chvíli uchádzam aj o Vašu podporu, ochotu a otvorenosť prejsť zo zaužívaného k tvorivosti, nádeji a radosti – to všetko produkuje život nových rozmerov. V našom meste o to nepochybne chceme usilovať.

Dámy a páni,

Program, ktorý sme nazvali „Via Cassovia – košická cesta k úspechu“, nie je iba propagačný slogan, ale jasný povel: chceme zachovávať tradičné hodnoty, posunúť Košice bližšie do vyspelej Európy a pre tento cieľ získať dôveru občanov, vyzvať ich k spolupráci. Samozrejme program ostáva vždy iba predstavou, ak sa pre jeho napĺňanie nepodarí získať väčšinu občanov. Primátor bude iniciátorom rozvoja budúcnosti mesta. Líder, ktorý mu dáva víziu a premieňa ju v spolupráci s poslancami a pracovníkmi mesta na reálne ciele. Ak chceme úspešne vykročiť na cestu rozvoja zvyšovania konkurencie v rámci Slovenska aj Európskej únie, musíme každodennou prácou presvedčiť, že vieme:
tvoriť a napĺňať strategické zámery a plány rozvoja, dostatočne a efektívne financovať služby, riadiť ľudské zdroje, účelne využívať fondové zdroje, zachrániť a rozvíjať naše duchovné hodnoty, kultúrne a prírodné dedičstvo. „Via Cassovia, košická cesta k úspechu“, to nie je program len na pár mesiacov, to je budúcnosť. Verím, že na tejto vzrušujúcej ceste k pozitívnym zmenám môžem počítať s každým, kto má rád naše krásne mesto a verí v jeho príťažlivú budúcnosť .

Na záver zlaté pravidlo - skúsenosťami generácií vybrúsený diamant: „Všetko, čo chcete, aby ľudia robili Vám, robte aj vy im!“ Inými slovami, ak sa nám podarí dôveru občanov naplniť, získame na tom všetci Košičania. Ak pri každom rozhodnutí a čine budeme mať na zreteli všeobecné dobro pre všetkých a budeme postupovať pri tom v múdrosti, vo vzájomnej úcte a s rešpektom jeden k druhému, niet sa čoho obávať. Buďme soľou, ktorá nestráca svoju vlastnosť, ktorá dáva tomuto mestu jedinečnú príchuť, aby nám Košice boli dobrým domovom.
Teraz sa možno žiada zapriať to obvyklé pred vážnym štartom – šťastnú cestu. Ja by som rád k tomu dodal - keď veríme, že je správna, má zmysel po nej ísť, hoci pri tom aj zakopávať o kamene.