Prejsť na obsah

Honorárni konzuli sa stretli v Košiciach

Poprial im veľa úspechov na poli prezentácie Slovenska v zahraničí a vyslovil tiež želanie, aby vo svete informovali aj o meste Košice a jeho pohostinných obyvateľoch. Ocenil, že skupina osobností, dobrovoľne pôsobiacich v zahraničnej službe zavítala do východoslovenského regiónu, ktorý potrebuje nové investície a podnikateľské oživenie.
Aktivity honorárnych konzulov na Slovensku smerom k zahraničiu i dovnútra krajiny ocenil dnes v Košiciach aj minister zahraničných vecí SR Eduard Kukan. Honorárni konzuli, ktorých v SR pôsobí v súčasnosti 33, sa mimo Bratislavy zišli po prvý raz.
„Sú veľmi aktívni, pomáhajú nám, a o tom, že sa nezaoberajú len Bratislavou, ale chodia aj do regiónov, svedčí aj táto návšteva," uviedol Kukan. Potvrdil, že MZV SR vytvára všetky predpoklady a podmienky na to, aby svoje aktivity vedeli nacieliť správnym smerom tak, aby z toho boli dobré projekty pre Slovensko.
Košice si na rokovanie svojho exkluzívneho klubu nevybrali honorárni konzuli náhodne, pretože Košický a Prešovský kraj patria medzi najzaostalejšie regióny EÚ. Spolu so zástupcami miestnej i regionálnej samosprávy sa zhodli na tom, že využijú svoje kontakty v zahraničí na to, aby v programovacom období 2007 - 2013 prispeli k odstraňovaniu veľkých regionálnych disparít. Ako však uviedol predseda klubu a honorárny konzul Švédskeho kráľovstva na Slovensku Ruben Kemény, úspech ich aktivít pri získavaní investorov bude závisieť aj od iniciatívy miestnych podnikateľských kruhov, samosprávy a inštitúcií.
Pracovný výjazd konzulov, ktorý zorganizoval honorárny konzul Španielskeho kráľovstva so sídlom v Košiciach Daniel Lučkanič, privítal aj predseda Košického samosprávneho kraja Zdenko Trebuľa a primátor Prešova Milan Benč. Poukázali v diskusii na komparatívne výhody regiónu pre zahraničných investorov, ale aj oblasti, ktoré doterajšie vlády zanedbali, hlavne výstavbu infraštruktúry.