Prejsť na obsah

Hodnotiaca správa potvrdila pozitívny dopad titulu EHMK

Titul Európske hlavné mesto kultúry 2013 (EHMK) znamenalo pre Košice nové ekonomické impulzy, omladenie kultúry a celkové pozdvihnutie atmosféry metropoly východu. Svedčia o tom výsledky hodnotiacej štúdie projektu za roky 2012-2014, ktoré na pôde magistrátu mesta predstavili odborníci z Ekonomickej fakulty Technickej univerzity v Košiciach.

Výnimočná štúdia, ktorá reprezentatívne mapuje dynamické zmeny v našom meste počas troch rokov len potvrdzuje, že Košice sa z
industriálneho mesta pretvorili na mesto kreativity a umenia. Súčasťou štúdie so zameraním na roky 2012 až 2014 bol i dotazníkový prieskum mienky obyvateľov a návštevníkov Košíc, z ktorých takmer 80 percent vyjadrilo presvedčenie o pozitívnej zmene, ktorá sa udiala. Táto skutočnosť potešila najmä primátora mesta Richarda Rašiho: „Je skvelé, ako sú vnímané Košice a neviem, či existuje v Európe mesto, v ktorom takmer 80% návštevníkov vníma tak, ako v roku 2014 v Košiciach, pozitívnu zmenu jeho imidžu. Je potešujúce, že turisti veľmi pozitívne hodnotili celkovú atmosféru v meste a ľudí, ktorí ju vytvárajú." Primátor vyjadril veľkú spokojnosť s výsledkami štúdie a poďakoval sa všetkým Košičanom, ktorí podujatia navštevovali.

Kultúrne aktivity v rámci EHMK pritiahli pozornosť najmä mladých ľudí. Študenti tvorili až jednu tretinu všetkých návštevníkov podujatí. Je jasné, že sa zvýšil záujem mladých ľudí o to, čo sa v meste deje, že mesto sa stalo pre mladých príťažlivejším a atraktívnejším. Podujatia si však postupne získavali i staršie ročníky, ktoré so svojimi deťmi, či známymi navštevovali najmä akcie na verejných priestranstvách ako Biela noc, Imaginácie, či Use the city. Práve v tomto novom kultúrnom žánri sa našli ako náročnejší diváci, tak široké masy, ktoré hľadajú najmä emócie.

Za kultúrou odrazu nebolo potrebné chodiť do centra mesta, ale stala sa dostupnou aj pre mestské časti a okrajové časti sídlisk. Zmeny pocítili i turisti, ktorí mohli nasať tradičnú atmosféru sálajúcu z každej tehly historických budov a pouličných umelcov pretkanú inovatívnymi podujatiami. Odrazu ožili dávno schátrané priestory a z Kulturparku, Kunsthalle či Mestského parku sa stali oázy kultúry. Do mesta začali prichádzať experti na kreatívnu ekonomiku a rozvoj mesta svoje skúsenosti s nadšením odovzdávali ďalej a otvárali priestor pre nové nápady a ich uskutočňovanie.

O pozitívnych ekonomických dopadoch informoval doc. Peter Džupka z technickej univerzity, ktorý vysvetlil, že EHMK pomohlo výraznou mierou naštartovať ekonomiku v regióne. "Celá ekonomická aktivita zvýšila hrubý domáci produkt v košickom regióne o zhruba 40 miliónov eur. Čisté priame výdavky turistov na jednotlivých akciách projektu sme odhadli na zhruba 31 miliónov eur." Ekonomike mesta napomohla i zvýšená návštevnosť podnikov či ubytovacích zariadení a novovytvorené pracovné miesta.

Prílohy

1. PDF 1,92 MB Projekt Košice Európske HlavnéMesto Kultúry 2013 Hodnotiaca správa 2012 – 2014 (prezentácia)