Prejsť na obsah

Generálni prokurátori V4 rokovali na košickej pôde

Primátor Košíc Richard Raši prijal vo štvrtok 18.2 v budove Historickej radnice generálnych prokurátorov krajín Vyšehradskej štvorky a to pri príležitosti konania 5. stretnutia GP V4 (17.-19.2. 2016).

Stretnutia generálnych prokurátorov krajín Vyšehradskej štvorky sú pravidelné pracovné stretnutia generálnych prokurátorov Slovenskej republiky, Poľskej republiky, Maďarska a najvyššieho štátneho zástupcu ČR. 1. stretnutie sa uskutočnilo v roku 2012 v SR, nasledovali stretnutia v ČR (rok 2013), v Maďarsku (rok 2014) a v Poľskej republike (rok 2015). Z týchto stretnutí vzišli 4 deklarácie - tatranská, pražská, balatonská a sopotská. Cieľom pracovných stretnutí je prerokovanie aktuálnych tém, ktoré rezonujú v rámci EÚ a v ktorých sa hľadá konsenzus medzi prokuratúrami krajín V4. Dlhodobou témou stretnutí je vytvorenie Úradu európskeho prokurátora (EPPO).
Témy rokovania tohtoročného stretnutia:
- postavenie prokuratúry v právnom štáte
- vzájomná spolupráca medzi krajinami V4
- EPPO ako forma justičnej spolupráce krajín EÚ.

Primátor Košíc privítal generálnych prokurátorov slovami: „Som nesmierne rád, že môžeme byť hostiteľmi Vášho významného pracovného stretnutia. Verím, že sa v našom meste budete cítiť príjemne a že vaše rokovania prinesú želané výsledky." Prvý muž metropoly východu hosťom v krátkosti predstavil Košice a upriamil pozornosť na priemyselný, kultúrny a spoločenský potenciál rýchlo sa rozvíjajúceho mesta na Hornáde. Spomenul niekoľko významných prvenstiev, ktoré mesto dosiahlo, medzi inými zisk titulu Európske hlavné mesto kultúry 2013 a Európske mesto športu 2016, či Európske Silicon Valley. Nakoniec vyslovil nádej: „Dúfam, že som prítomných presvedčil, že Košice sú výnimočné mesto, ktoré má jednu veľkú víziu – stať sa mestom na celý život pre všetkých, ktorí ho majú radi. Verím, že sa nám ju podarí naplniť a ľudia tu nájdu všetko, čo pre šťastný život potrebujú."

Na záver 5. stretnutia GP V4 (19.2.) sa na Ústavnom súde v Košiciach podpísala deklarácia.