Prejsť na obsah

Gastronomická prezentačná aktivita školských jedální

Dňa 3. februára 2014 zorganizoval Referát školstva, športu a mládeže MMK, gastronomickú a propagačnú aktivitu pod názvom: "Aplikácie materiálno - spotrebných noriem a receptúr medzinárodnej kuchyne". Na prezentácii boli prezentované české a talianske kulinárske umenie pre rodičov z košických základných škôl v školskej jedálni pri Základnej škole Mateja Lechkého, Ulica Jána Pavla II. v Košiciach.

V školských jedálňach sa používa 1560 receptov v rámci Registera jedál a nápojov pre školské stravovanie. V praxi absentovali pokrmy aj z medzinárodnej kuchyne. Aktualizované receptúry predstavujú spestrenie, a zároveň vhodný marketingový nástroj v rámci zvýšenia stravovanosti detí a žiakov v zariadeniach školského stravovania.

Na prezentácii sa zúčastnili aj vzácni hostia:
· Richard Raši, primátor mesta Košice,
· Renáta Lenártová, námestníčka primátora,
· Mária Kavečanská, vedúcu referátu školstva, športu a mládeže a
· zástupkyne z RÚVZ.

Vo svojich príhovoroch ocenili význam dnešnej aktivity, vyzdvihli potrebu zdravej výživa a ocenili aktivity slúžiace na spestrenie stravy a nápojov podávaných v školských jedálňach. Kladne hodnotili aj prácu kuchárok, ktoré do prípravy jedál vkladajú nielen kuchárske srdce a lásku, ale s výhľadom do budúcna neustále zlepšujú receptúry a spríjemňujú prostredie, v ktorom sa deti a žiaci stravujú.

Nové receptúry prezentované na aktivite pripravovali odborníci z gastronómie – kuchári/špecialisti v spolupráci s kuchárkami zo školských jedálni pri základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Košice. Spolupráca pri príprave pokrmov na prezentačnú gastronomickú aktivitu bola na vysokej odbornej úrovni, prevládala veľmi dobrá spolupráca.

Pri celkovom hodnotení odvarených jedál českej a talianskej kuchyne v školských jedálňach sa odborníci z gastronómie / kuchári a kuchárky, metodici pre stravovanie, vedúce školských jedálni a zamestnanci RÚVZ/ zhodli na tom, že deťom pripravené jedlá chutili, užili si prítomnosť renomovaných kuchárov (je na škodu, že v školskom stravovaní kuchárov nemáme).
Hlavnou myšlienkou prezentačnej gastronomickej aktivity bola snaha priblížiť sa rodičom, oboznámiť ich s novými jedlami českej a talianskej kuchyne, s pozitívnymi zmenami v školskom stravovaní, aby si porovnali dnešné stravovanie so stravovaním, keď chodili ešte do školy a do školskej jedálne. Rodičom jedlá chutili a vyjadrovali spokojnosť s propagovanou aktivitou.
Do budúcnosti chceme naďalej spolupracovať s kuchármi špecialistami a do školského stravovania prinášať nové receptúry a nové trendy v školskom stravovaní.


Spracovala: Mária Pancuráková, referent pre školské stravovanie