Prejsť na obsah

Galakoncert Interface 2008 uzavrel kandidatúru Košíc

Koncert bol poďakovaním všetkým, ktorí sa zapojili do kandidatúry a podporili mesto v súťaži o prestížny titul. Už dnes, v pondelok 8. septembra bude košický projektový tím prezentovať pred medzinárodnou porotou projekt na rok 2013. Ktoré mesto bude EHMK, sa dozvieme v utorok 9. septembra.
Galavečer poznačila tragická udalosť – havária autobusu v Chorvátsku s košickou osádkou, pri ktorej podľa posledných informácií zahynulo 14 cestujúcich. „Všetkých nás táto udalosť zaskočila. Ťažko sa mi to hovorí, ale život ide ďalej. Koncert bol postavený. Ľudia naňho čakali, preto sme rozmýšľali ako prihliadnuť na túto smutnú udalosť. Na začiatku vyzval pán primátor obecenstvo na minútu ticha a zriekli sme sa ohňostroja, na ktorý sa všetci tešili. Myslím si, že by bolo neadekvátne, keď pristáva lietadlo so zranenými na košickom letisku (21:00 hod.), aby pristávalo nad ohňostrojom, ktorý symbolizuje radosť a zábavu," povedal režisér koncertu Peter Hudák.
Koncert bol dramaturgicky rozdelený do dvoch častí. V prvej časti sa v priľahlých uličkách mesta koncentrovali pouliční umelci, živé sochy, klauni, mímovia, a tanečníci. Svojim umením pozývali divákov na večerný koncert. Druhá časť koncertu bola koncipovaná podľa dejín mesta až po súčasnosť. Jednotlivé hudobné vstupy predeľovali videoprojekcie, v ktorých osobnosti slovenskej najmä košickej kultúry vyjadrili svoj postoj k mestu. Účinkujúcich na scéne pri súsoší Immaculata po celý čas sprevádzal orchester Štátneho divadla v Košiciach.
Moderátormi programu boli herci Štátneho divadla v Košiciach Henrieta Kecerová a Michal Soltész. V programe vystúpil okrem orchestra aj zbor a balet Štátneho divadla Košice, Štefan Margita, Marián Čekovský, Backwards, Romathan – Stredná umelecká škola, Juraj Vančík, Železiar, Peter Lipa, Vanda Konečná, horolezec Peter Hámor, pouliční umelci - živé sochy a klauni. Koncert Interface 2008 priniesla agentúra Amadeus a projektová kancelária Košice - EHMK 2013. „Na rozdiel od minuloročného koncertu, kedy sme museli podávať divákom na zahriatie čaj, nám v tomto roku počasie vyšlo. Koncert si vďaka príjemnému teplému večeru mohlo bez obmedzení vychutnať oveľa viac divákov," povedal Peter Ďuriš z agentúry Amadeus.

zdroj: Zuzana Lehotská,
komunikácia s médiami, projektový tím Európske hlavné mesto kultúry Košice – 2013