Prejsť na obsah

Festival sakrálneho umenia otvára priestor porozumeniu a tolerancii

Mesiac november sa v Košiciach už tradične spája s Festivalom sakrálneho umenia a ním i s oslavou sv. Alžbety, patrónky mesta a košickej gotickej katedrály. Ojedinelé podujatie sa začalo v nedeľu (8.11) a v priebehu dvoch týždňov ponúkne bohatú prehliadku hudby, slova, vokálneho a výtvarného umenia.

Dvadsiaty šiesty ročník festivalu otvoril Stabat Mater G. B. Pergolesiho v podaní sláčikového orchestra Musica Iuvenalis a Ženského speváckeho zboru Českého spolku v Košiciach so sólistkami. Slávnostného otvorenia sa zúčastnili i viceprimátori mesta Martin Petruško a Renáta Lenártová. „Budeme radi, ak sa aj tento rok festival stane priestorom na šírenie myšlienky vzájomného dialógu a porozumenia. Podujatia festivalu sú tak ako po minulé roky určené všetkým vekovým kategóriám, bez rozdielu národnosti, či vierovyznania. Prajem vám krásne umelecké a duchovné zážitky pri návšteve jeho podujatí," vyzval návštevníkov viceprimátor.

Do skladby programu sme aj tento rok zaradili podujatia, ktoré majú svojich stálych poslucháčov. Ako už býva zvykom, aj tento ročník sme obohatili novými prvkami. Osobitosťou tohto ročníka bude spomienka na majstra Jána Husa pri príležitosti 600. výročia jeho upálenia. V spolupráci s Regionálnym informačným bodom sme pripravili komornú výstavu Ján Krajčí: Výber zo sakrálnej tvorby. Do scenára sme zaradili koncert LenART Quartet, v podaní ktorého si vypočujeme „Sedem slov". V spolupráci s našim partnerským mestom Katowice sme pripravili
výstavu detských prác „Moja rodina je môj poklad", spojenú s podelením sa o skúsenosti s internáboženským dialógom v ich meste. Na jednom z koncertov privítame aj Ad Libitum Emsemble, zložený z umelcov z Maďarska a Slovenska. Zaujímavým bude aj predstavenie „Ecce homo" tanečného divadla ATak v priestoroch Kasárne/Kulturpark. Veríme, že očakávania poslucháčov splní aj záverečný Ekumenický koncert, do ktorého sa zapoja nielen spevácke zbory cirkví patriacich do Ekumenického spoločenstva, ale vystúpia na ňom aj mladí talentovaní košickí umelci.

Viac informácií o hlavných i sprievodných podujatiach sa záujemcovia môžu dozvedieť na našej webovej stránke: www.kosice.sk.