Prejsť na obsah

Európske mesto športu bude mobilné aj na štyroch kolesách

Vedenie mesta Košice sa s firmami TEMPUS a EUROBUS dohodlo na dočasnom používaní prepravných, úžitkových a osobných automobilov určených na akcie súvisiace s Európskym mestom športu (EMŠ) 2016. Okrem propagácie poslúžia na prepravu osôb, ale i materiálu potrebného pri organizovaní jednotlivých podujatí. 

Dopravná spoločnosť Eurobus, ktorá má k dispozícii autobusy s rôznou kapacitou, pomôže mestu s hromadnou prepravou. V rámci regiónu a na krátke trasy sponzorsky a na väčšie vzdialenosti, ako cesty z letísk v Budapešti alebo vo Viedni , poskytne za podstatne výhodnejšie ceny, ako je bežné. Spoločnosť Tempus zapožičala mestu štyri osobné autá, jednu dodávku a jeden minibus.

Transportné vozidlá budú slúžiť na prepravu materiálno-technického zabezpečenia, ako je pri organizácii podujatia napríklad aparatúra, stany, stoly, stoličky... Osobné vozidlá budú slúžiť na prepravu organizátorov a zároveň i športovcov a hostí, ktorí k nám prídu. V septembri budú Košice organizovať Európsky týždeň športu a ten bude odštartovaný pre celú Európu práve tu, v metropole východu. Očakáva sa príchod prezidenta Európskeho olympijského výboru, či eurokomisára pre šport. Autá budú použité nielen pre VIP osoby, ale aj priamo pri športových podujatiach ako beh, pri ktorom sú potrebné sprievodné vozidlá ukazujúce smer a upozorňujúce na blížiacich sa bežcov," konštatoval košický primátor Richard Raši.

Ukážkovým príkladom takéhoto podujatia je Medzinárodný maratón mieru, na ktorého štart sa postaví viac ako 11.000 účastníkov. Masovým podujatím bude i Night Run, či európsky šampionát v tanečnom športe na vozíku, kde sa tieto automobily využijú naplno. Keďže sa v rámci EMŠ uskutoční viac ako 300 športových podujatí, mesto Košice považuje túto spoluprácu za veľkú pomoc, súvisiacu predovšetkým s finančnými nákladmi. „Náklad na tieto vozidlá bude iba náklad za pohonné hmoty. Nemáme totiž toľko vozidiel, aby sme ich vedeli na takéto organizačné veci zabezpečiť. Mňa osobne teší okrem dizajnu samotných áut aj znak Európskeho mesta športu, ktorý sa na nich naozaj krásne vyníma," pochvaľoval si košický primátor.

Video si môžete pozrieť tu:

http://www.kosice.sk/video_player.php?id=23