Prejsť na obsah

Európska kultúrna aréna

Mesto Košice uspelo v tomto roku v programe na podporu aktívneho občianstva „Európa pre občanov" a získalo grant na prípravu konferencie partnerských miest pod názvom „Európska kultúrna aréna". V dňoch 5. až 7. októbra sa v Košiciach stretnú zástupcovia partnerských miest, ktorí budú diskutovať na široké kultúrne témy. Cieľom tejto konferencie by malo byť aj vytvorenie siete spolupráce v oblasti kultúry a spoločného rámca pre projekty. Diskusia na medzinárodnej úrovni o kultúre miest si kladie svoj zámer, a to výmenu skúseností medzi európskymi mestami v kontexte Európskej únie. „Táto konferencia bude výbornou príležitosťou pre zintenzívnenie kultúrnej spolupráce partnerských miest a určite prehĺbi naše vzájomné vzťahy," povedal primátor Košíc F. Knapík. Zároveň to bude aj ďalšia príležitosť predstaviť košickú kandidatúru na titul Európske hlavné mesto kltúry.

Prihlásených je doposiaľ 150 hostí z 10 krajín Európy. Sú medzi nimi zástupcovia samospráv, kultúrnych inštitúcií a organizácií pôsobiacich v jednotlivých mestách. V sobotu sa na konferencii predstaví aj podpredseda vlády SR Dušan Čaplovič. Medzi významnými hosťami bude aj Vladimír Šucha, riaditeľ Direktoriátu Európskej komisie pre vzdelanie a kultúru a Ernst-Andreas Ziegler, jeden zo zakladateľov myšlienky partnerských miest v nemeckom Wuppertali. Pozvanie prijali aj generálni a honorárni konzuli Maďarska, Belgicka, Holandska, Španielska a Ukrajiny.

Súčasťou Európskej kultúrnej arény bude aj Summit primátorov, ktorý okrem diskusie na kultúrne témy pri okrúhlom stole ponúkne primátorom aj športový zážitok z ich pobytu v Košiciach. Pri príležitosti Medzinárodného maratónu mieru, ktorý sa pobeží v nedeľu 7. októbra, zabehnú si primátori partnerských miest už v sobotu 6. októbra svoju „Primátorskú míľu". Na Hlavnej ulici pri Dolnej bráne ich odštartujú členovia Maratónskeho klubu.
Výstupom z konferencie sa stane spoločná deklarácia primátorov, ktorú podpíšu v sobotu o 9.00. hod. v Mestskej zasadačke historickej radnice. Počas konferencie sa vytvorí spoločná web stránka zúčastnených partnerských miest a niekoľko spoločných návrhov projektov.