Prejsť na obsah

eTwinning konferencia 2014

eTwinning konferencia 2014

27.11 - 29.11.2014,Rím

OTVÁRANIE VZDELÁVANIA  INOVAČNÉ VYUČOVANIE & UČENIE SA


Konferencia sa konala dňa 27.11.-29.11.2014 v Ríme, kde sa viac ako 500 učiteľov z celej Európy oboznámilo, ako eTwinning prispieva k otváraniu vzdelávania prostredníctvom spôsobov vyučovania a učenia sa. Vďaka konferencii získali učitelia priestor pre mnohostranné vzájomné kontakty, získavanie teoretických a praktických skúsenosti pri osvojení nových komunikačných nástrojov.

Byť účastníkom konferencie nie vždy znamená ,,len" odniesť si sebou potrebné informácie. Konferencia, ktorej súčasťou som mohla byť mi priniesla nielen informácie, ale aj druhý dych v rozsiahlych možnostiach práce s eTwinning. Tých zopár dní som žila iba programom konferencie, ktorý bol pestrý, náročný a svojím obsahom i štruktúrou zaujímavý. Spojenie radosti s učením. Radosť z poznávaného, z komunikácie v cudzom jazyku, z nadviazania nových partnerstiev, strach a radosť z rozlišovania a používania nových pracovných IKT nástrojov a v neposlednom rade úžasný zážitok z Ríma.

Ako sa nedávno vyjadrila Európska komisia, „učitelia by mali byť schopní nadobudnúť dôležité digitálne kompetencie". Tento zámer by sme mali v širšom ponímaní preniesť do výučby už v materskej škole. Náplňou konferencie bolo zameranie na zdieľanie novej praxe, objavovanie nových spôsobov vyučovania a posilnenie eTwinning komunity prostredníctvom worshopov, interaktívnych diskusií a neformálnych stretnutí.

Tento rok eTwinning konferencia oslavovala tému „Otváranie vzdelávania" v najširšom zmysle. Konferenciu otvorila talianska ministerka školstva Stefania Giannini a Európska komisia úvodným slovom vo veľkom Michelangelovom salóne s tromi veľkoplošnými obrazovkami a v ňom vyše 500 účastníkov konferencie z 35 krajín Európy. Hlavným rečníkom bol Lord David Puttnam, ktorý predstavil základnú myšlienku: „Pružné vzdelávanie", akým spôsobom môžu naše vzdelávacie systémy riešiť trojnásobnú hrozbu: „klimatické zmeny" – digitálne, ekologické a ekonomické. Program eTwinning ako spoločenstvo škôl, do ktorého je zapojených takmer 280 000 učiteľov z celej Európy je financované Európskou komisiou ako súčasť programu Erasmus+. Európska sieť škôl pôsobí ako Centrálna podporná služba programu eTwinning.
Zážitky, ktoré si človek odnesie z takejto konferencie od veľkolepého uvítania, zoznamovacích ,,Rímskych hrách", práce na workshopoch, vyhliadkovej ceste po historickom Ríme, či slávnostnej večeri si spájam do mozaiky, ako obraz plnohodnotnej myšlienky ,,Otvoriť vzdelanie" aj v kontexte konferencie.

Krátky zostrih z konferencie nájdete na: https://www.youtube.com/watch?v=UI6AjxRvapg

Mgr. Martina Lauková
zástupkyňa riaditeľa školy ZŠ s MŠ Želiarska 4, Košice