Prejsť na obsah

Elitní interpreti sa postarali o nezabudnuteľný zážitok

Uplynulý víkend zorganizovalo Mesto Košice a Samick Musical Instrument co, Incheon-Korea pre širokú verejnosť dva večery krásnej hudby.

Prvý koncert vážnej hudby s názvom PIANO NIGHT sa uskutočnil v sobotu podvečer v Kostole Najsvätejšej Trojice (Premonštráti). Tóny druhého koncertu GALA OPERA zasa zazneli v tomto chráme v nedeľu popoludní. Obe hudobné podujatia boli zaradené do cyklu Medzinárodné Košice, ktorého hlavnou ideou, podľa organizátorky podujatia Dagmar Duždovej, je budovanie mostov medzi rozličnými kultúrami pomocou nádherného jazyka vážnej hudby. „Hudba otvára dušu, utišuje myseľ a zotiera rozdiely medzi ľuďmi. Mojím cieľom bolo tiež obohatiť programu Kultúrneho leta o hodnotné podujatia určené milovníkom vážnej hudby, čo sa mi vzhľadom na záverečné aplauzy, oba trvali takmer 4 minúty, verím podarilo naplniť," vyznáva sa realizátorka koncertov.

Prvý koncert s príznačným názvom PIANO NIGHT patril klavírnej tvorbe. Poslucháči si v podaní sólistiek, klaviristiek z Južnej Kórey, vypočuli unikátne koncerty pre dva klavíre a orchester. „Tieto skladby sa hrávajú iba zriedkavo, pretože nainštalovať v koncertnej sále dve koncertné krídla spolu s orchestrom je technicky veľmi náročné. Priestory aj akustika kostola Premonštrátov sú však na takéto podujatia ako stvorené. Skladby predniesli sólistky z Južnej Kórey, ktoré patria medzi to najlepšie na medzinárodnej scéne vážnej hudby. Sprevádzal ich komorný orchester Cassovia pod dirigentskou taktovkou Karola Petrócziho," spresnila organizátorka podujatia. V prvý večer zneli okrem iného najvýznamnejšie diela J.S. Bacha, W.A. Mozarta a L. van Bethovena.

V druhý večer sa niesol v znamení piesní a operných árií v podaní laureáta medzinárodnej speváckej súťaže - YE CRONIS Gum Ho SHINA s klavírnym sprievodom Dagmar Duždovej. „S Gum Ho Shinom spolupracujem už celé desaťročie. Medzi naše najväčšie úspechy patrí napríklad aj vystúpenie pre britský kráľovský dvor," dodala Dagmar Duždová. Ľahkosť druhému koncertu dodali nielen vynikajúce výkony oboch interpretov, ale aj herecké nadanie a nenútená komunikácia majstra speváka Gum Ho Shina.