Prejsť na obsah

Ekotopfilm v Košiciach

Po prvýkrát v tridsaťpäťročnej histórii festivalu sa tento rok koná Ekotopfilm v plnohodnotnej podobe v dvoch mestách, v Bratislave a Košiciach. Po vlaňajšej vzájomnej dohode generálneho riaditeľa festivalu Pavla Líma s primátorom Košíc Františkom Knapíkom včera podvečer slávnostne otvorili košickú časť festivalu v kinosále Historickej radnice. Tejto chvíli predchádzala spolupráca od roku 2001, v rámci ktorej sa v Košiciach každoročne konala prehliadka súťažných filmov festivalu Ekotopfilm.

„Opäť sa ukazuje, že najlepšou cestou pre budúcnosť ľudstva je poznanie a vzdelanie. Čím viac budeme vedieť o tom, ako funguje náš svet, tým lepšie budeme mať východiská pre zosúladenie potrieb civilizácie a zachovanie prírodných princípov," povedal po slávnostnom akte primátor Košíc. Generálny riaditeľ festivalu Pavol Lím zdôraznil, že „enviroment, životné prostredie, trvalo udržateľný rozvoj je záležitosťou každého človeka. Darmo bude sto ľudí rešpektovať pravidlá trvalo udržateľného rozvoja, ak čo i len jeden jediný človek ich bude ignorovať alebo porušovať. Toto sa snažíme vštepovať divákom ekotopfilmu prostredníctvom príkladov z celého sveta." V rámci festivalu sa koná aj podujatie Ekotopfilm junior, ktoré je venované environmentálnej osvete a vzdelávaniu mladých ľudí.

Na otvorení festivalu sa zúčastnili aj partneri festivalu George F. Babcoke prezident US Steel a Norbert Schürmann predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Východoslovenská energetika a.s. Košice. Obaja vyjadrili podporu festivalu a jeho cieľom, orientovaným na trvalo udržateľný rozvoj.

Primátor mesta Košice Ing. František Knapík odovzdal v piatok 20. októbra v Primaciálnom paláci v Bratislave prestížnu Cenu primátora mesta Košice laureátovi medzinárodného festivalu filmov EKOTOPFILM 2008. Cena putovala do rúk autorov nemeckej snímky MISIA VRCHOLKY STROMOV Rainera Bergomaza a Marion Pöllmann. Dokumentárny film hovorí o tom, že v tropickom dažďovom pralese, zvlášť vo vrcholkoch stromov, sú badateľné prvé známky zmien, ktoré môžu od základov zmeniť ekosystém pralesa. Aby ľudia lepšie pochopili, čo sa deje, musia sa dostať až hore do korún stromov.

Ekotopfilm v Košiciach potrvá do 14. novembra a vstup naň je voľný.
Podrobný program festivalu nájdete na adrese: http://www.ekotopfilm.sk/ po kliknutí na článok Ekotopfilm 2008 Tour – Slovensko – Košice


foto: Marián Šangala