Prejsť na obsah

Ekotopfilm: Cena primátora mesta Košice putuje do Nemecka

Primátor mesta Košice Ing. František Knapík odovzdal v piatok 20. októbra v Primaciálnom paláci v Bratislave prestížnu Cenu primátora mesta Košice laureátovi medzinárodného festivalu filmov EKOTOPFILM 2008. Cena putovala do rúk autorov nemeckej snímky MISIA VRCHOLKY STROMOV Rainera Bergomaza a Marion Pöllmann.

Dokumentárny film je dlhý 48 minút a hovorí o tom, že dôsledky globálneho otepľovania sú dobre známe. Ale CO2 a zmena klímy ovplyvňuje životné prostredie celkom iným spôsobom. V tropickom dažďovom pralese, zvlášť vo vrcholkoch stromov, sú badateľné prvé známky zmien, ktoré môžu od základov zmeniť ekosystém pralesa. Aby ľudia lepšie pochopili, čo sa deje, musia sa dostať až hore do korún stromov.

V priebehu festivalu bola už po jedenástykrát udelená pocta festivalu – Honour of ekotopfilm, ktorá sa udeľuje domácim a svetovým osobnostiam za mimoriadne výkony v záujme trvalo udržateľného rozvoja – napr. za významné vedecké objavy, humánne či kultúrne aktivity alebo za celoživotné dielo. Tento rok bola táto pocta po prvýkrát udelená žene – Slovenke – pani MUDr. Eve Sirackej, Dr.Sc., prezidentke Ligy proti rakovine.

Tohtoročný Ekotopfilm sa začal v pondelok, 20. októbra 2008 a svoje pokračovenie bude mať v Košiciach od 11. novembra 2008. Novinkami festivalu sú podujatia TOP film ekotopfilm 2004 – 2007, ktoré ponúka to najlepšie z uplynulých rokov a národná súťaž Enviro auto roka 2008.