Prejsť na obsah

Dve darcovské podujatia naraz

Dnes 4. mája sa vo vestibule Magistrátu mesta Košice konali súbežne dve darcovské podujatia. V rámci osláv Dňa mesta Košice prebiehal tretí ročník Primátorskej kvapky krvi, ktorá je zameraná na aktivizáciu a väčšie zapojenie pracovníkov samosprávy do darcovstva krvi. Súbežným podujatím bola Kvapka krvi pre detskú onkológiu, ktorej cieľom je získať nových darcov a zvýšiť počet odberov v prospech detských onkologických pacientov. Na slávnostnom začiatku oboch podujatí sa zúčastnili riaditeľka Detskej nemocnice v Košiciach Ingrid Urbančíková a primátor Košíc František Knapík. „Ďakujem, že ste prišli podporiť takú vzácnu vec ako je dobrovoľné darovanie krvi," povedal na úvod primátor mesta a pokračoval: „Chcem vyjadriť radosť z toho, že toto podujatie nachádza stále väčšiu odozvu u darcov a stále je tu dosť ľudí, ktorí chcú pomôcť tým, ktorí to najviac potrebujú." Riaditeľka Detskej nemocnice v Košiciach Ingrid Urbančíková zdôraznila, že „to, čo nás všetkých spája je, že túto vzácnu tekutinu potrebuje každý z nás. Aj ja sa chcem poďakovať všetkým, ktorí toto darcovské podujatie zorganizovali a najmä všetkým darcom ochotným darovať svoju krv."

Priamo vo vestibule magistrátu inštalovali pracovníci Národnej transfúznej stanice tri odberové pracoviská, na jednom z nich daroval krv za samosprávu aj primátor Košíc František Knapík a za Oddelenie detskej onkológie a hematológie Detskej nemocnice daroval krv ošetrujúci lekár Igor Jenča. Po odbere si obaja symbolicky podali ruky. Medzi ďalšími darcami boli zamestnanci magistrátu aj poslanci mestského zastupiteľstva. Darcov prišli krátkym vystúpením pozdraviť aj deti z Materskej školy Budapeštianska na sídlisku Ťahanovce. V tejto materskej škole pôsobí najmladšia dobrovoľná hliadka mladých záchranárov Červenáčik. Výzdobu vo vestibule pripravili deti zo Základnej školy pri zdravotníckom zariadení, ktoré sú vlastne pacientami Detskej nemocnice.

Dnes bolo na odbernom pracovisku zaregistrovaných 51 dobrovoľníkov, z ktorých mohlo darovať krv 31 darcov. Najstarší darca mal 64 rokov a najmladší 25. V minulom roku sa na odbere priamo na magistráte zúčastniulo 43 ľudí.

Primátorská kvapka krvi sa koná v rámci akcie Samosprávna kvapka krvi a bude pokračovať až do 7. mája do 12.00 hod. Kvapka krvi pre detskú onkológiu vyvrcholí na Deň detí 1. júna. Odbery v ďalších dňoch sa budú uskutočnňovať na pracovisku Národnej transfúznej služby SR v prízemí budovy polikliniky na triede SNP denne od 06.30 do 12.00 hod. Zúčastnení darcovia budú pri odberoch vypĺňať stručné dotazníky, ktoré budú na záver vyhodnotené a desiati vybraní darcovia sa budú môcť osobne stretnúť s primátorom Košíc.

Vlani sa v rámci Primátorskej kvapky krvi počas celého týždňa prihlásilo 291 dobrovoľníkov, krv napokon darovalo 250.