Prejsť na obsah

Dvadsiaty ročník Festivalu sakrálneho umenia

Mesto Košice pozýva všetkých milovníkov sakrálneho umenia v termíne od 13. do 22. novembra 2009 na sériu podujatí, ktorých cieľom je šírenie myšlienky ekumenizmu v meste Košice. „Festival sakrálneho umenia vytvára už od roku 1990 prostredníctvom prezentácie sakrálneho umenia v oblasti hudby, spevu, výtvarného umenia a slova priestor pre rozvoj porozumenia, tolerancie a náboženskej znášanlivosti v našom meste. Práve tento projekt bol pred dvadsiatimi rokmi podnetom pre rozvoj ekumenizmu a vzniku Ekumenického spoločenstva cirkví v Košiciach. Samotný fakt, že ide už o 20. ročník, svedčí o tom, že festival sa právom zaradil medzi prestížne projekty mesta a svojou rôznorodou dramaturgiou aj medzi ojedinelé podujatia v rámci Slovenska," uviedla v tejto súvislosti Helena Bartáková z referátu kultúry na magistráte mesta.

Podujatie organizuje mesto Košice už tradične v jesennom období, kedy si Košičania pripomínajú sviatok sv. Alžbety, patrónky nášho mesta i košickej katedrály. Tohoročný festival sa okrem spomienky na sv. Alžbetu ponesie aj v duchu 20. výročia pádu komunizmu. „Udalosti spred dvadsiatich rokov si pripomenieme počas Jazzovej omše, ktorá odznie 17. novembra v Historickej radnici a 18. novembra Spomienkovým stretnutím v aule Teologickej fakulty. Celkovo sa počas festivalu uskutoční 18 podujatí rôzneho žánru, určené sú pre všetky vekové kategórie," doplnila Helena Bartáková.

Slávnostné otvorenie festivalu
Slávnostné otvorenie festivalu sa uskutoční v nedeľu 15. novembra 2009 vo Veľkej sále Historickej radnice úvodným koncertom Ave Maria. Koncert bude venovaný úcte Panny Márie. Hodnotným umeleckým zážitkom bude pre milovníkov sakrálneho umenia určite aj jedno z najintrovertnejších a najdojímavejších duchovných diel svetovej hudby – kantáta A. Dvořáka Stabat Mater, ktorá odznie 19. novembra v Dome umenia.

Vyvrcholením festivalu bude záverečný Ekumenický koncert, počas ktorého sa v Dome umenia 22. novembra 2009 predstaví Košičanom prostredníctvom slova a hudby 7 vierovyznaní. „Záverečným koncertom chceme Košičanom ponúknuť duchovné bohatstvo jednotlivých cirkví a Židovskej náboženskej obce, ktoré sú zastúpené v Ekumenickom spoločenstve cirkví a náboženských spoločností na území mesta Košice," uzavrela Helena Bartáková

Podrobný program dvadsiateho ročníka Festivalu sakrálneho umenia je na: http://www.kosice.sk/article.php?id=6450