Prejsť na obsah

Druhý deň osláv Dňa mesta Košice

Ozbrojení desperáti prepadli vláčik
Ozbrojení desperáti z obdobia Divokého západu mali dnes na svedomí prepad vláčika, smerujúceho do prímestského rekreačného areálu Alpinka. Na slávnostnom uvedení tohtoročnej Detskej železnice do prevádzky sa zúčastnili desiatky rodín. Azda najväčší zážitok z jazdy mali najmenší pasažieri. Akciu ocenil aj primátor mesta František Knapík. "Je to podujatie, ktoré sa pravidelne opakuje, ale mám pocit, že každý rok prichádzajú noví priaznivci. Som rád, že atraktivita železničky, parného rušňa a tohto prostredia je stále vyššia." Prvá jazda pritom vôbec nebola bezproblémová. Kým vláčik dorazil do cieľa, dospelá posádka sa musela poskladať na výkupné, keďže vláčik prepadli počas cesty ozbrojení desperáti. Nasledovali skvelé pištoľnícke a jazdecké súboje na koňoch. "Je to ojedinelá atrakcia, ktorá láka do nášho mesta mnoho turistov. Najväčší zážitok z jazdy majú predovšetkým deti. Aj takýmto spôsobom im máme možnosť ukázať kus histórie, ale aj prekrásnej prírody v tejto lokalite," konštatoval v tejto súvislosti generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč. Populárna železnička bude premávať počas víkendov a vybraných dní na trati z košického Čermeľa na Alpinku až do 6. septembra. O prvú jazdu bol veľký záujem. Už 20 minút pred vypravením vláčika boli vozne plné detí. Pre tých, ktorí sa do vozňov nedostali, Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) zabezpečil špeciálnu autobusovú linku.

Nový výbeh pre jeleňa
Po uvedení detského vláčika do prevádzky pokračoval druhý deň osláv Dňa mesta Košice otvorením 24. sezóny košickej ZOO, ktorá sa pýši celoslovenskou i svetovou raritou - medvedími pätorčatami. Rozlohou 292 ha sa radí medzi 3 najväčšie ZOO v Európe. Súčasťou začiatku sezóny bolo aj slávnostné otvorenie výbehu pre jeleňa, ktorý košickej ZOO venovali firmy EASTFIELD a ATLAS.

Cassovia Retro 2009
V dnešný deň odštartovali spanilou jazdou z Košíc do Medzeva aj 7. ročník výstavy historických vozidiel Cassovia Retro 2009. Výstava bude pokračovať nasledujúci deň súťažou krásy historických vozidiel - CONCOURS D´ELEGANCE. Hodnotiť sa bude celkový vzhľad, historicky správny stav vystavených vozidiel a tiež kostýmy členov zúčastnených posádok. Slávnostné vyhlásenie výsledkov je naplánované medzi 15.00 -16.00 hod.

Deň otvorených dverí v Historickej radnici
Možnosť prezrieť si atraktívne historické priestory, v ktorých prijíma primátor mesta vzácnych hostí, využili dnes v rámci Dňa otvorených dverí v Historickej radnici nielen mnohí Košičania, ale aj desiatky cezpoľných a takmer stovka zahraničných turistov. V popoludňajších hodinách ich prišiel pozdraviť aj primátor mesta František Knapík.

Košice ako ich vidíme
Priaznivci výtvarného umenia sa stretli spolu s primátorom o niečo neskôr na vernisáži tematickej výstavy prác výtvarníkov z Košického regiónu. Výstavu takmer 50 obrazov z dielne viac ako 20 autorov, s názvom Košice ako ich vidíme, si môžete prezrieť v Archeologickom komplexe Dolnej brány do 7. mája v čase od 10.00 do 18.00 hod.

Koncert Východ-Západ
V podvečer sa uskutočnil prvý ročník Koncertu Východ-Západ, ktorý sa niesol v duchu zachovania jednoty východných a západných tradícií. V Katedrálnom chráme Narodenia Presvätej Bohorodičky zazneli v podaní Chrámového zboru Velešín, komorného orchestra z Českej republiky a Katedrálneho zboru sv. Cyrila a Metoda z Košíc liturgické skladby obidvoch obradov, ktorých spoločným znakom je ich veľká hĺbka a duchovný rozmer.

Program druhého dňa osláv Dňa mesta Košice vyvrcholil majálesom na Alpinke.