Prejsť na obsah

DPMK - nominácia za transparentné obstarávanie

Košický dopravný podnik DPMK dnes v Bratislave získal nomináciu na cenu e-biz trend za realizovanie verejných obstarávaní prostredníctvom transparentných internetových aukcií. Nomináciu odovzdala generálnemu riaditeľovi DPMK a. s., Michalovi Tkáčovi prezidentka Transparency International SK (TIS) Emília Sičáková – Beblavá a generálny manažér projektu PROe.biz Milan Kaplan z Českej republiky počas workshopu NÁKUPNÉ eAUKCIE v mestách, firmách a nemocniciach.

„On-line aukcie sme v DPMK naštartovali v roku 2007, realizujeme týmto spôsobom výberové konania na obstarávanie tovarov, poskytovanie služieb a stavebných prác. On-line aukcie alebo e-aukcie nám v DPMK jednoznačne prinášajú úsporu financií, objektivitu pri výbere dodávateľa a transparentnosť," uviedol generálny riaditeľ DPMK M. Tkáč.

Šéf projektu PROe.biz Milan Kaplan pri odovzdávaní nominácie skonštatoval, že „pracujeme v Poľsku, ČR a na Slovensku, oslovili sme všetky dopravné podniky v týchto krajinách, aby začali využívať e-aukcie. Jedine košický dopravný podnik však mal odvahu. To, čo do procesu verejného obstarávania prináša je novátorské, dobré, slušné a príjemné," dodal M. Kaplan. Riaditeľka TIS zase ocenila, že sa transparentnosť do verejných obstarávaní prostredníctvom DPMK konečne dostáva aj na východné Slovensko, ktoré v tomto smere zatiaľ zaostávalo za inými regiónmi.

Nákupné e-aukcie využívajú na Slovensku, v ČR a Poľsku takmer dve stovky samospráv, mestských či verejných podnikov a firiem. Podľa riaditeľka TIS Sičákovej – Beblavej je zmyslom transparentnosti a súťaženia vo verejnom obstarávaní efektívne nakladanie s verejnými zdrojmi, zvýšenie konkurencie a úspory verejných zdrojov.