Prejsť na obsah

Dom Matice slovenskej svojmu mestu

Dňa 6. mája 2008 mali deti z košických detských domovov, žiaci základných škôl veľký sviatok. Dom Matice slovenskej v Košiciach usporiadal už 4. ročník matičného gala programu pre košickú mládež. Tento veľký gala program sa uskutočnil v rámci Dní mesta Košice pod názvom „Náš pozdrav patrí Vám". Aj kvôli krásnemu počasiu prišlo do priestorov divadelnej sály Základnej školy Postupimská 37 množstvo mladých ľudí.

Program vysoko ohodnotil Magistrát mesta Košice na čele s námestníkom primátora J. Filipkom a zástupcami oddelenia kultúry MMK. Výbornú organizáciu celej akcie zabezpečil riaditeľ ZŠ Postupimská Mgr. Ján Huba, ktorého škola bola spolu organizátorom tohto podujatia.
Absolutórium si zaslúžia aj učiteľky Anička Dutková a Zuzanka Kažimírová, ktoré perfektne pripravili košické mažoretky a program slovenského slova, spevu a tancov v podaní detských súborov Plamienok a Radosť. Obrovský úspech mala skupina Tmavé plamene z Keceroviec pod vedením pána učiteľa ZŠ Kecerovce A. Suška. Veľký úspech mali aj vystúpenia divadelných súborov zo ZŠ Bruselská s hrou Esterin sen, pod vedením K. Obišovskej, ďalej profesionálne vystúpenie študentov herectva Tomáša Ferka a Andrei Šafránovej s úryvkom Hamleta zo SUŠ Exnárova pod vedením J. Adamoviča, a divadelný súbor z Osemročného gymnázia sv. Edity Steinovej s rozprávkou Soľ nad zlato, pod vedením M. Palaščákovej.

Matica slovenská ďakuje všetkým vystupujúcim kolektívom, ktoré pripravili pre nadšené auditórium viac ako dve hodiny výbornej zábavy.
Boli to :
- Spevácky zbor z domácej ZŠ Postupimská pod vedením Mgr. Margity Šoltýsovej
- Dievčenský spevácky zbor zo Strednej umeleckej školy / SUŠ / Exnárovej 8 v Košiciach pod vedením PaedDr. Bernardeta Fabiánovej
- Orchester ľudových nástrojov zo SUŠ na Exnárovej 8 v Košiciach
- Košické mažoretky zo Základnej školy / ZŠ / Podjavorinskej
- Detské ľudové súbory Plamienok a Radosť z tej istej školy
- Spevácka ľudová skupina pri Dome MS v Košiciach „ Matičiarky" pod vedením Milky Nôtovej
- Tanečná a spevácka skupina Tmavé plamene z Keceroviec pod vedením Mgr.
Alexandra Suška.
- Divadeľné súbory zo ZŠ Bruselská v Košiciach, SUŠ na Exnárovej 8 v Košiciach
a Osemročného gymnázia sv. Edity Steinovej
- víťazky 4. ročníka krajského matičného festivalu „Ľudová pieseň košickej mládeže",
Zuzanka Tóthová zo ZŠ Želiarska a Lenka Kleinová z domácej ZŠ Postupimská v krásnych ľudových krojoch
- nazabudnuteľné bolo vystúpenie talianskych duetov v podaní košických spevákov „Andrea Bocceli a Helena Sagara", ktorých krásne zastúpili Štefan Fečko a Katarína Kamencová.

Prítomných hostí na čele s námestníkom primátora mesta Košice J. Filipkom a vďačné preplnené auditórium na úvod privítal spolu organizátor matičnej vďaky mestu Košice riaditeľ ZŠ Postupimská 37 J. Huba. Natešené deti a košická mládež, ale aj vzácni hostia z košického Magistrátu odchádzali veľmi spokojní, a už teraz sa tešia na piaty ročník matičnej gala prehliadky.

Zdroj: Dom Matice slovenskej