Prejsť na obsah

Dolnú bránu navštívilo tento rok takmer 48 000 ľudí, dnes začala rekonštrukcia pódia

Po minulotýždňových prípravných prácach sa dnes popoludní začalo s rekonštrukciou pódia nad podzemných archeologickým komplexom Dolná brána na Hlavnej ulici v centre mesta. Investíciu za 49 438 eur bude mať najbližšie tri mesiace na starosti košická spoločnosť Juston. 

Vyvýšené pódium prekrývajúce vstupný priestor a časť hlavného schodiska Dolnej brány si po vyše 20 rokoch od svojho zhotovenia vyžaduje údržbu. Poškodená je žulová dlažba, bočné steny pódia aj kvetináč, ktoré sú súčasťou železobetónovej konštrukcie pódia.

Okrem viacerých búracích prác dôjde najskôr k odstráneniu žulových platní vrátane lepidla ako aj plechových kvetináčov, zeminy a rastlín z betónového kvetináča. Bočné steny pódia sa očistia od pôvodnej omietky. Následne dôjde k rekonštrukcii samotnej betónovej konštrukcie pódia, ktorá sa doplní o novú hydroizoláciu. Na čelo a bočne steny pódia pribudne obruba z betónových prefabrikátov. 

Povrch pódia bude tvoriť železobetónová strojne hladená pancierová doska s dilatáciami, ktorá bude pre vplyvom počasia chránená impregnáciou. Vnútro betónového kvetináča bude takisto izolované hydroizolačnou stierkou a po zhotovení drenáže sa vysadí zeleň a kry.

Primátor Polaček: Zatraktívňujeme pamiatky, chodí nám aj viac návštevníkov

„Som rád, že začíname s ďalšou fázou rekonštrukcie tohto historického komplexu. Dolná brána patrí medzi najnavštevovanejšie a turisticky k najatraktívnejšie miesta v historickom centre nášho mesta. Teší ma, že sa z nej stala jedna z najvychytenejších atrakcií aj v rámci celého Košického kraja. Záujem o ňu neustále rastie, keď jej bránami v tomto roku prešlo k dnešnému dňu už takmer 48 000 návštevníkov. Rekonštrukcia pódia je jedným z ďalších krokov k tomu, aby sme zatraktívnili verejný priestor v našom meste a skrášlili kultúrne a historické pamiatky, na ktoré môže byť hrdý každý Košičan. Chceme sa uchádzať o financie z eurofondov alebo ďalších externých zdrojov, ktoré budú potrebné na ďalšie fázy rekonštrukcie Dolnej brány v predpokladanej cene okolo 2,7 milióna eur. Ich hlavným zámerom bude zamedzenie prenikaniu povrchovej vody do objektu múzea,“ skonštatoval košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).  

V rámci uvažovanej ďalšej etapy rekonštrukcie by sa postupne pristúpilo k stavebným prácam, ktoré súvisia so sanáciou betónových a kamenných konštrukcií v celom priestore od Dolnej brány až po križovatku Hlavná – Rooseveltova. Uskutočnila by sa aj izolácia kamenných murív, rekonštrukcia svetlíkov, schodov, mreží, odvodňovacích žľabov ako aj prácam na skvalitnení drobnej architektúry, výsadby alebo zavlažovania. Rekonštrukciu by podstúpil aj ikonický potôčik, ktorého prevádzka v minulosti spôsobovala zatekanie vody do priestorov múzea pod ním.

Zatiaľ posledná väčšia rekonštrukcia v priestoroch archeologického múzea Dolná brána sa dokončila v roku 2021. Počas stavebných úprav za 200 000 eur z rozpočtu mesta Košice sa vymenili elektroinštalácie, svietidlá, osvetlenia vitrín a exponátov. Pribudla tiež šikmá dopravná plošina, aby mohli múzeum navštíviť aj ľudia na vozíku. Pred 2,5 rokmi vďaka finančnej podpore vo výške 180 000 eur od maďarského ministerstva zahraničných vecí a obchodu bola otvorená nová expozícia mestského opevnenia v Košiciach. Tá v sebe zahŕňa viaceré moderné multimediálne prezentácie, infokiosky, špeciálne efekty, 3D archeomodely a viaceré interaktívne prvky.

Unikátne podzemné archeologické múzeum Dolná brána patrí od svojho vzniku v roku 1998 k najnavštevovanejším miestam v historickom centre Košíc. Sú v ňom sprístupnené časti historického opevnenia Košíc a bývalej mestskej kanalizácie, či artefakty z Dómu sv. Alžbety. Obyvateľov a návštevníkov mesta čaká pútavá archeologická expozícia, ktorá modernou a kontaktnou formou približuje dejiny mesta Košice. Nájdu v nej aj informácie o stavebno-historickom vývoji, výskume a budovaní podzemného múzea.

Múzeum môžete navštíviť každý deň od 10.00 – 18.00 hod.

Vďaka svojej nesmiernej historickej hodnote bolo múzeum ako súčasť národnej kultúrnej pamiatky Mestské opevnenie v roku 2010 zapísané do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu. Podľa Martina Daniho - povereného riaditeľa K13 – Košické kultúrne centrá, ktoré zabezpečujú správu tohto múzea, bude nahliadnutie do histórie mesta Košice v Dolnej bráne možné aj počas rekonštrukcie pódia. Otváracie hodiny zostávajú každý deň v týždni od 10.00 do 18.00 hod. V prípade záujmu väčších skupín alebo škôl je možné objednať si prehliadku prostredníctvom e-mailu dolnabrana@k13.sk