Prejsť na obsah

Dobrá správa pre Košičanov, do nášho mesta prichádza silný investor

Do Košíc príde jedna z najväčších investícii v histórii regiónu. Japonská spoločnosť Minebea vytvorí v nasledujúcich rokoch viac ako 1100 pracovných miest. Výrazne tak pomôže rozvoju Košíc, ale aj celého východoslovenského kraja.

Prvý kontakt so spoločnosťou sa vytvoril ešte v máji 2015. Odvtedy sa konalo viacero rokovaní o príchode významnej investície priamo do Košíc. Naposledy to bola cesta slovenskej delegácie do Japonska koncom novembra tohto roka. Minister hospodárstva Peter Žiga, primátor Košíc Richard Raši a prezident spoločnosti Minebea Yoshihisa Kainuma v japonskej Karuizawe vtedy podpísali spoločné memorandum o porozumení, ktoré je dôležitým krokom pre dokončenie investície. O investíciu sme v najužšom kole výberu bojovali s Rumunskom, kde je priemerný plat oveľa nižší ako na Slovensku.

Renomovaný nadnárodný koncern Minebea, ktorý podniká v oblasti elektrotechniky, prevádzkuje úspešne závody v pätnástich krajinách sveta a zamestnáva viac ako 70 000 ľudí, si Slovensko vybral ako šestnástu krajinu. „Ich rozhodnutie je dôkazom, že stabilita politická, ekonomická a daňová v spojení s podmienkami, ktoré vytvoril samosprávny kraj a mesto Košice, vytvorili atraktívne prostredie pre zahraničných investorov," zhodnotil minister hospodárstva SR Peter Žiga na tlačovej konferencii.

V závode, ktorý Minebea vybuduje v priemyselnom praku pri košickom letisku, sa budú vyrábať komponenty pre automobilový priemysel. Výstavba závodu začne na jar budúceho roka.

Investíciu podporí aj vláda, keďže spoločnosť Minebea sa bude uchádzať aj o investičný stimul. „Táto spoločnosť má zámer v nasledujúcich rokoch preinvestovať takmer 60 miliónov eur a vytvoriť 1100 pracovných miest. Všetci veríme, že tie čísla nie sú konečné, pretože ak sa pozrieme na ambiciózne plány spoločnosti Minebea, môžeme predpokladať, že budú ešte vyššie," zdôraznil premiér SR Róbert Fico.

Okrem vytvorenia nových pracovných miest a spolupráce s mestom, má v pláne spoločnosť Minebea investovať aj do výskumu a vývoja v spolupráci s Technickou univerzitou v Košiciach.

„Výsledok našich intenzívnych rokovaní považujem za veľký úspech. Mesto Košice získava nielen silného, seriózneho, ale aj stabilného partnera, vďaka čomu sa otvorí nový segment pracovných miest a výrazne prispeje k ďalšiemu rozvoju nášho mesta," povedal primátor Richard Raši.

Video si môžete pozrieť tu: https://www.youtube.com/watch?v=L_iVLVD4vMU