Prejsť na obsah

Do súťaže o Mariánsky dvor sa prihlásili štyria záujemcovia, hájenka Girbeš predaná, v prvej dražbe

Do 28. februára sa mohli prihlásiť záujemcovia do verejnej obchodnej súťaže o najvhodnejší návrh na uzavretie zmluvy na využitie budov a pozemkov v areáli Mariánskeho dvora (v lokalite ulíc Továrenská - Štefánikova) a pozemku v lokalite ulíc Hviezdoslavova - Továrenská v Košiciach. Mesto ponúklo možnosť využiť budovy a pozemky vcelku alebo samostatne.

Do skončenia termínu sa prihlásili štyria záujemcovia, ktorí požiadali o odkúpenie Mariánskeho dvora i pozemku na Továrenskej ulici. Výberová komisia, ktorej členmi boli popri poslancoch MZ aj pamiatkári a zástupcovia Útvaru hlavného architekta, na prvom zasadnutí otvorila obálky s ponukami, ale súťaž zatiaľ neuzavrela. Jej členovia sa opäť stretnú na budúci týždeň, keď by mal padnúť návrh na víťaza súťaže. V konečnej fáze ho bude schvaľovať mestské zastupiteľstvo.

Do 28. februára sa mohli prihlásiť aj zájemcovia o ďalšiu obchodnú verejnú súťaž o najvhodnejší návrh na uzavretie zmluvy na predaj nehnuteľného majetku mesta. Medzi 15 ponúkanými položkami boli väčšinou pozemky v rôznych častiach mesta - vo Veľkej Lodine, na Ulici čsl. odboja, Piešťanskej, Pekinskej, Bardejovskej ulici, nehnuteľnosti v Myslave, na Grunte, na Ungárovej, Kurskej, Čárskeho a Werferovej ulici.

Po niekoľkých neúspešných pokusoch sa podarilo predať bývalú hájenku Girbeš v katastri Myslavy za vyvolávaciu cenu 395 tisíc korún. Za 4,1 milióna sa predali dva pozemky na výstavbu rodinných domov na Ulici čsl. odboja, pozemok na výstavbu garáž na Čárskeho ulici za necelých 50 tisíc, pozemky na výstavbu ôsmich garáží na Pekinskej ulici za 460 tisíc 800 (čo bolo o 100 tisíc viac ako vyvolávacia cena). Najviac záujemcov - štyria - sa uchádzali o kúpu pozemku na Piešťanskej ulici. Z vyvolávacej ceny 750 tisíc korún zdvihla víťazná ponuka sumu na takmer dvojnásobok - 1 milión 522 tisíc. Na ďalšie ponúkané nehnuteľnosti neprišli žiadne ponuky, aj keď záujemcovia si súťažné podklady prevzali. Spolu bola na úspešné nehnuteľnosti vyvolávacia cena 5 miliónov 559 tisíc korún, mesto vďaka súťaži získa od kupcov 6 miliónov 436 tisíc korún.

Pravdepodobne v máji vypíše mesto ďalšiu verejnú obchodnú súťaž, do ktorej budú zaradené nehnuteľnosti, o ktoré nebol záujem v tejto súťaži, ale aj nové nehnuteľnosti, predaj ktorých schváli aprílové zastupiteľstvo.

Vo štvrtok 10. marca sa uskutočnila prvá dobrovoľná dražba bytov, ktoré mesto ponúklo takouto formou na odpredaj. V ponuke boli dva byty - na Južnej triede 5 a Štefánikovej 12. V prvom prípade išlo o dva menšie byty, ktoré sa predávali ako jeden spoločný. Najnižšie podanie bolo stanovené na cene 938 tisíc korún. O byt bol jeden záujemca, ktorý ale napokon vôbec nedražil, pretože nebol spokojný s najnižším podaním a chcel cenu naopak znížiť. Takáto možnosť však neexistuje.

Druhý byt, garsónka na Štefánikovej 12 bola vydražená za vyvolávaciu cenu 235 tisíc. Víťaz dražby má 15 dní na zaplatenie.
Nevydražený byt bude opakovane ponúknutý do dražby.