Prejsť na obsah

Do programu KidSmart sa zapojili aj košické materské školy

Košice, 15. januára 2009 – Spoločnosť IBM v spolupráci s Mestom Košice a spoločnosťou DATALAN, a.s. dnes spustila nový program podporujúci osobnostný rozvoj detí v predškolskom veku v šiestich košických materských školách (MŠ). „KidSmart Early Learning Programme" sprístupňuje najnovšie vzdelávacie technológie desiatkam detí z materských škôl na Dénešovej, Kalinovskej, Hrebendovej, Turgenevovej, Kovaľskej a Azovskej ulici.

Spoločnosť IBM Slovensko dnes zároveň uzatvorila s Mestom Košice Memorandum o spolupráci a slávnostne venovala 10 zostáv s farebnými tlačiarňami šiestim materským školám v celkovej hodnote vyše 16 500,- EUR (približne 497 000 Sk). Zmluvy s jednotlivými materskými školami uzatvorila na obdobie 3 rokov. Okrem toho spoločnosť IBM poskytuje bezplatné 2-dňové školenie pedagogickým pracovníkom z jednotlivých MŠ, ako aj prístup k aktuálnym zdrojom informácií prostredníctvom multijazyčnej internetovej stránky www.kidsmartearlylearning.org.

„Cieľom projektu je podporiť rozvoj detí príjemnou hravou formou, motivovať ich učiť sa, správne používať informačno-komunikačné technológie a tímovo spolupracovať," hovorí Roman Brestovanský, generálny riaditeľ spoločnosti IBM Slovensko.

Zostavu Young Explorer/Mladý bádateľ tvorí osobný počítač umiestnený vo farebnej konzole z dielne spoločnosti Little Tikes. Pomáha škôlkárom získať základné zručnosti pri práci s počítačom. Prostredníctvom špeciálneho výučbového softvéru im umožňuje rozvíjať základné znalosti z matematiky, prírodných vied a kreatívneho myslenia súčasne so získavaním jazykových znalostí v angličtine, nemčine, španielčine a francúzštine. Využívanie počítača v predškolskom vzdelávaní predstavuje predovšetkým novú metódu práce s deťmi, vďaka ktorej si postupne zvyknú na počítač ako prirodzenú súčasť prostredia.

„Počítačová stanica je malým farebným pracoviskom pozostávajúcim z pracovnej dosky so zabudovaným monitorom, klávesnicou a detskou myšou, zodpovedajúcou veľkosti dlane škôlkára. Osvedčilo sa nám nastaviť časový limit minútovým budíkom. Dnes sú už deti naučené, že nezačnú hru skôr, kým budík nenastavíme. Čas detí strávený pri počítačoch tak nepresiahne 15 minút, čo je v súlade s odporúčaním detských psychológov," hovorí Katarína Lukáčová, riaditeľka Materskej školy na Dénešovej ulici. Zostavu dopĺňa sedačka pre dve deti. Samotný počítač je umiestnený v uzatvorenej skrinke, ku ktorej deti nemajú prístup.

Výsledky výskumov potvrdzujú, že kvalitné vzdelávacie programy pre deti v predškolskom veku spolu s dobrou prípravou učiteľov na ich výučbu, zabezpečujú z dlhodobého pohľadu výborné výsledky v ďalšom vzdelávacom procese.

„Našou snahou je modernými a overenými prostriedkami podporiť výučbu v materských školách. Chceme pomôcť odstrániť „digitálnu priepasť", rozdeľujúcu deti z rodín s nízkymi príjmami a tie, ktoré už počítač doma majú. Používanie informačných technológií je dnes nevyhnutné, preto sa snažíme deti v materských školách postupne podporovať v ich poznávaní v primeranej miere," vysvetľuje Roman Brestovanský.

„Teší nás, že sme vďaka spolupráci so spoločnosťou IBM mohli uviesť predškolský výučbový program KidSmart do materských škôl. Deti vďaka nemu nastúpia na základné školy s lepšími vedomosťami a skúsenosťami. Som si istý, že týmto projektom sa významne rozšíri spektrum výchovných metód na košických materských školách. Okrem základov jazykového vzdelávania a pohybových aktivít deti získajú praktické vedomosti a zručnosti v oblasti výpočtovej techniky prirodzenou hravou formou," povedal Marek Vargovčák, námestník primátora mesta Košice.

„Vzdelávanie chápeme ako celoživotný proces, ktorý začína už v materských školách a nekončí v podstate nikdy. Preto som rád, že IBM dnes uvádza projekt „KidSmart Early Learning Programme" v Košiciach, " dodáva Roman Brestovanský, generálny riaditeľ spoločnosti IBM Slovensko.

Dnešné deti sa rodia do informačnej spoločnosti a bez schopnosti správne používať informačno-komunikačné technológie sa v bežnom živote nezaobídu. Počítačové programy ich budú podporovať v učení a rozširovať schopnosti komunikácie.

Viac o programe KidSmart:
Program KidSmart je realizovaný v 60-tich krajinách po celom svete. Je k dispozíci v deviatich jazykoch a využíva ho viac ako 2,5 milióna detí. Software Information Industry Association (SIIA) udelila programu cenu 2005 Codie Award za najlepšie distribuované počítačové riešenie pre predškolské vzdelávanie.

Špeciálna webová stránka www.kidsmartearlylearning.org poskytuje všetky nevyhnutné informácie, no predovšetkým možnosť výmeny vzájomných skúseností nielen medzi učiteľmi, ale aj rodičmi.

Základné informácie o projekte v slovenskom jazyku nájdete na stránke http://www.ibm.com/sk/kidsmart.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

O spoločnosti IBM
Spoločnosť IBM je najväčšou spoločnosťou v oblasti informačných technológií na svete, ktorá už vyše 80 rokov pomáha inovovať podnikovú infraštruktúru. Spoločnosť IBM využíva zdroje vlastnej organizácie aj kľúčových obchodných partnerov, aby ponúkla spektrum služieb, riešení a technológií, umožňujúcich veľkým i malým spoločnostiam získať plnú výhodu nového on demand biznisu.

IBM si uvedomuje vplyv a dôležitosť vzdelávacieho systému. Prostredníctvom významných projektov ako Reinventing Education, IBM KidSmart Early Learning Program, IBM MentorPlace alebo Reading Companion spoločnosť IBM podporuje rozvoj študentov, rast efektivity univerzitného vzdelávania a prispieva tak k rozvoju komunít po celom svete.

Ďalšie informácie o spoločnosti IBM nájdete na www.ibm.com.

Kontakty pre styk s médiami a verejnosťou:

Carmen Čapkovič, manažérka komunikácie a projektov spoločenskej zodpovednosti
IBM Slovensko, s. r. o.
Polus Millennium Tower
Vajnorská 100/A
832 86 Bratislava 3
Slovensko
tel.: +421 2 4954 5987, +421 903 580 157
e-mail: carmen_capkovic@sk.ibm.com