Prejsť na obsah

Do partnerského Charkova odišiel z Košíc kamión s humanitárnou pomocou

Mesto Košice vypravilo v štvrtok do vojnou zmietanej Ukrajiny ďalší kamión s humanitárnou pomocou pre obyvateľov Charkova v hodnote 13 000 eur. Tí už v najbližších dňoch dostanú viaceré trvanlivé potraviny ako napr. slnečnicový olej, konzervované ryby, mäsové konzervy, krúpy, pohánka a sladké kondenzované mlieko.

Vo februári minulého roka Rusko bezdôvodne napadlo Ukrajinu. Táto agresia spôsobila mnoho strát na životoch nevinných ľudí na Ukrajine a znamenala aj veľkú utečeneckú vlnu. Vedenie mesta Košice na túto situáciu okamžite zareagovalo a okrem finančnej a materiálnej pomoci po piatich dňoch od začiatku invázie spustilo prevádzku Centra prvého kontaktu na „čéhačku“

Gurbáľovú teší, že pomoc sa dostane k najzraniteľnejším

"Naše centrum za 14 mesiacov svojej činnosti pomohlo takmer 90 000 ukrajinským utečencom. Aj takto sme sa im aspoň čiastočne snažili zmiernilo útrapy, ktoré zažívali po útokoch ruských okupantov vo svojej vlasti. Je smutné, že vojna aj naďalej pokračuje. Potešiteľné je aspoň to, že humanitárna pomoc, ktorú dnes posielame na Ukrajinu, sa dostane k tým najzraniteľnejším občanom nášho partnerského mesta," uviedla pri nakladaní kamióna s pomocou košická viceprimátorka Lucia Gurbáľová (KDH).

Poslanec Charkovskej mestskej rady Alexander Popov poďakoval za tento dar a pripomenul, že ich obyvatelia veľmi ocenili aj pomoc, ktorú dostali v uplynulom roku. Vtedy z Košíc do Charkova a Užhorodu odišli tri kamióny s humanitárnou pomocou, ktorú tvorila detská výživa, hygienické potreby, drogéria, oblečenie, zdravotnícke a pracovné pomôcky.

Humanitárna pomoc sa uskutočňuje v rámci cezhraničného projektu „Mestá v Rozšírenom Európskom priestore: Spoločný rozvoj kapacít verejných inštitúcií prostredníctvom slovensko‐ukrajinskej cezhraničnej spolupráce a zvyšovanie integrity verejných záležitostí (CEEA)“ a jeho programu Dobré spravovanie a cezhraničná spolupráca, spolufinancovaného z Finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru 2014 – 2021 a nášho štátneho rozpočtu. Na slovenskej strane ho realizuje mesto Košice spolu so svojim partnerom Slovenskou akadémiou vied (SAV).

V rámci projektu z nórskych fondov sa zaviedol aj vyvolávací systém na magistráte

Celkovo bolo na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu za Mesto Košice vyčlenených 88 000 eur, ďalších 30 000 eur poskytla na rovnaký účel SAV. Za tieto peniaze sa pre občanov Ukrajiny nakúpili topné telesá, teplovzdušné ventilátory, skladacie postele, trvanlivé potraviny, pracovné odevy a pomôcky, hasiace prístroje, elektrické generátory, elektrocentrály, obliečky, plachty, paplóny, vankúše, power banky, ďalekohľady, baterky, vysielačky.

Na spomínaný projekt prispeli vlády Nórska, Lichtenštajnska a Islandu sumou 389 728 eur, ďalších 68 776 eur poskytol štátny rozpočet. Celkové oprávnené náklady tohto projektu tak dosahujú 458 504 eur. Tieto finančné zdroje sa využili napr. aj na zavedenie elektronického vyvolávacieho systému na magistráte za 13 000 eur, čo dopomohlo k zjednodušeniu kontaktu medzi občanmi a samosprávou. 

V roku 2021 sa z projektu podporil vznik Ukrajinsko - Slovenského domu v Charkove a bola založená mimovládna organizácia, ktorej hlavným cieľom je vzájomná podpora v oblasti kultúry, výmeny informácii, podnikanie a spolupráca pri správe vecí verejných.

Vďaka nórskym fondom sa už v Košiciach v uplynulých rokoch uskutočnili projekty zhodnotenie biologicky rozložiteľného odpadu, Housing First alebo revitalizácia výmenníkov, Odkaz Björnstjerne Björnson – bojovník za práva Slovákov.