Prejsť na obsah

Do Palmerovej štúdie pribudli Košice 2013

Najrozsiahlejšia štúdia o hlavných mestách kultúry uverejnila vo svojom najnovšom dodatku vydanom v januári 2009 informácie aj o Košiciach, ako o Európskom hlavnom meste kultúry (EHMK) 2013. Záujemcovia sa môžu dočítať, že košický projekt EHMK je postavený na myšlienke Interfacu - bodu spojenia. Organizátori veria, že sa im podarí v meste vybudovať chýbajúcu kultúrnu infraštruktúru a mesto tak zatraktívniť pre návštevníkov, investorov a developerov.

V publikácii sú okrem iného uverejnené aj informácie o projektoch miest Liverpool a Stavanger 2008, Linz a Vilnius 2009, Pécs, Istanbul, Essen a Rurh 2010, ako aj o novej výberovej procedúre na titul EHMK, podľa ktorej sa po prvýkrát postupovalo pri výbere Košíc a Marseille 2013.

Palmerova štúdia je štúdia o hlavných mestách a európskych mestách kultúry, ako aj o európskych mesiacoch kultúry (1995 - 2004), ktorú vypracovala spoločnosť Palmer/RAE Associates a ktorá je k dispozícii v elektronickej forme na stránke Generálneho riaditeľstva pre vzdelávanie a kultúru Európskej komisie na adrese: http://ec.europa.eu/culture/eac/index_fr.html a v papierovej forme na požiadanie v Európskej komisii (e-mailová adresa: Eac-Culture@ec.europa.eu )

Zuzana Lehotská